SoftBank планира да оцени своята компания за чипове на 60-70

...
SoftBank планира да оцени своята компания за чипове на 60-70
Коментари Харесай

Arm излиза на борсата през септември

SoftBank възнамерява да оцени своята компания за чипове на 60-70 милиарда $

Борсата в Ню Йорк чака огромното събитие тази година – IPO-то на Arm
(снимка: CC0 Public Domain)

SoftBank, притежателят на английския разработчик на референтни архитектури за чипове Arm, възнамерява да изведе компанията на борсата през септември с оценка от 60-70 милиарда $.

Подготовката на Arm за IPO на американския фондов пазар се разисква дълго време. Според източници на Блумбърг, първичното обществено предложение на акции е планувано за септември. Очаква се капитализацията на Arm да бъде оценена на $60-70 милиарда по време на пласирането.

Активната част от подготовката за IPO с проява на проспекта на вложителите ще стартира през първата седмица на септември, а действителното разпространение на акции е планувано за втората седмица на месеца.
още по темата
Досега се смяташе, че долната граница на капитализацията на Arm e към $30 милиарда, само че съгласно източниците на Блумбърг, тя да бъде нараснала до $60 милиарда на фона на общия интерес към системите с изкуствен интелект, които няма да могат да се развиват изцяло без прогресивни процесорни архитектури, създадени от Arm.

Всъщност управлението на Arm би желало да види горна граница на капитализация на равнище от 80 милиарда $, само че моментното положение на американския фондов пазар не благоприятства реализацията на сходни упоритости.

Всъщност SoftBank ще може да набере към 10 милиарда $ след IPO, като в същото време резервира забележителна част от акциите на Arm. Компанията подаде заявката си за първично обществено предложение на американската борса още през април тази година. SoftBank и Arm са водили договаряния за привличане на по този начин наречените вложители “котви ” като Nvidia и Intel, чието присъединяване в предлагането на акции на Arm може да притегли други участници на фондовия пазар.

Arm към този момент беше обществена компания – до 2016 година, само че тогава акциите ѝ се търгуваха в Лондон, а по-късно активите ѝ бяха купени за $32 милиарда от японската корпорация SoftBank. Опитът на Nvidia да погълне Arm се провали, заради съпротивата на антитръстовите управляващи, и по тази причина SoftBank реши да набере средства за своя актив като се върне на борсата, само че този път в Съединени американски щати.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР