Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е един от малкото оазиси

...
Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е един от малкото оазиси
Коментари Харесай

Илияна Йотова: България се нуждае от активни и грамотни млади хора като вас

" Софийският университет „ Св. Климент Охридски “ е един от дребното оазиси на свободомислието, на съпротивата против празнодумието, равнодушието и измислените идоли ", съобщи Илияна Йотова на откриването на новата академична година.

„ Имаме потребност от вас, от дейни генерации, грамотни водачи, които на следващия ден ще коват закони, ще ръководят, ще образоват, ще отсъждат или ще откриват нови технологии – уверени в познанията си, смели и самостоятелни в дейностите си. Не се тормозете от силата на личната си позиция, участвайте интензивно в политиката, в публичните диспути с знания и подготвеност, които тук ще получите. “ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова приветства студентите в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, където откри новата академична година.

„ Ако имаше единица мярка за знание, тя щеше да носи името на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, посочи Илияна Йотова. Според вицепрезидента университетът е един от дребното оазиси на свободомислието, на съпротивата против празнодумието, равнодушието и измислените идоли, на протеста против полуистините и фалшификатите.

В приветствието си вицепрезидентът акцентира, че науката, която се твори в Софийския университет, би трябвало да срещне поддръжката на страната, и настоя за повече вложения в образованието. Илияна Йотова акцентира значимата връзка сред образованието и професионалната реализация.

„ Задължение и грижа на страната е да обезпечи нещо доста значимо – еднакъв старт за нашите деца. Всеки, който желае да учи, би трябвало да може да го направи без значение от кой завършек на България идва и какъв брой са заможни неговите родители “, посочи вицепрезидентът.

Илияна Йотова прикани за още по-голяма независимост и автономност на университетите. „ Трябва да освободим силата на университетите и предложенията да дойдат точно от тези аудитории, от тези младежи “, означи тя.

Според вицепрезидента наложително изискване за съвременна страна е развиването на нововъведенията и високите технологии. „ Мястото на Софийския университет е в във формиращата се мрежа на европейските университети, където към този момент са включени 24 страни, и се надявам на помощта на нашия еврокомисар Мария Габриел “, съобщи Илияна Йотова.

Заедно с ректора проф. Анастас Герджиков вицепрезидентът Йотова връчи студентските книжки на първокурсници – лауреати на олимпиади.

По-рано вицепрезидентът постави цветя пред паметниците на Евлоги и Христо Георгиеви.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР