Софийският маратон - Wizz Air София маратон ще се състои

...
Софийският маратон - Wizz Air София маратон ще се състои
Коментари Харесай

Софийският маратон стартира в неделя, ще има и ваксинационен център

Софийският маратон - Wizz Air София маратон ще се състои тази неделя - 10 октомври, оповестиха от Столична община Това е 38-ото издание на едно от най-масовите и известни спортни надпревари у нас, което притегля фенове на бягането и дейния метод на живот от над 30 страни. Участие ще вземат 25 от елитните маратонци от Кения, Мароко, Етиопия, Турция, Украйна и други

Организатори на събитието са Столична община, Министерство на младежта и спорта, БОК, БФЛА и Асоциация " Спорт в свободното време ".

Софийският маратон е едно от емблематичните спортни събития за града и поради това Столична община прави всичко допустимо той да се състои в комплицираната здравна конюнктура и тази година. Това е повода да няма всеобщ старт на късата отдалеченост, а единствено на спортните 10 км, 21 км и класическите 42.195 км.

Стартът на класическия маратон 42.195 км е от 9.30 ч. на площад " Княз Александър Първи " пред Национална художествена изложба . В 10.00 часа ще започват бегачите на 10 км.

Маратонът ще се състои при прецизно съблюдаване на здравните противоепидемични ограничения. Около старта ще се нарежда специфична арка за стерилизация , през която да минават участниците, а преди началото обособените възрастови групи ще бъдат разграничени на нужните дистанции.

Столична община ще обезпечи имунизационен център в зоната на старт-финала за всички искащи да се имунизират, е споделил Красимир Димитров, шеф на " Аварийна помощ и предварителна защита " към Столична община.

Регистрирани за маратона са близо 2500 бегачи в трите дисциплини 42.195 км, 21 км и 10 км.

В огромния маратон на 42.195 км ще започват към 450 бегачи, като надпреварата е годно за Държавно състезание.

При мъжете ще забележим 8 елитни маратонци, при дамите - най-малко 7, измежду които е и лидерката за 20-хилядния Джакпот Наом Джабет, спечелила маратоните в Стара Загора и Варна тази година. Ако резервира преднината си и след София кенийката ще е първата, която две следващи години ще завоюва огромния бонус. При мъжете ще започват кениецът Дънкан Коеч и Жан Симукека от Бурунди, двамата са с персонални върхове от 2.10 ч., е споделил още Дуков, като е напомнил, че Софийския маратон - дружно с тези в Стара Загора и Варна, и тази година е част от веригата под мотото " Бягането като метод на живот ".

Общият награден фонд е близо 80 000 лева, първенците на 42.195 км в българската столица ще бъдат премирани с по 6000 лева, планувани са
бонуси за първите 10 в класирането. Парични награди ще получат и призьорите в обособените възрастови групи на огромния маратон, най-бързите в полумаратона и на 10 км, както и спечелилите в държавния шампионат на 42.195 км.

Голяма част от придвижването в центъра на София времено ще бъде спирано по време на прекосяването на участниците в маратона.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР