Софийският градски съд призна за невинен по всички обвинения бившия

...
Софийският градски съд призна за невинен по всички обвинения бившия
Коментари Харесай

Съдът оправда Мирослав Боршош по делото за НДК

Софийският градски съд призна за почтен по всички обвинявания някогашния изпълнителен шеф на НДК Мирослав Боршош.

Той е упрекнат, че употребявал нецелево съвсем 3,5 милиона лв., отпуснати за адаптирането на НДК за потребностите за европредседателството, както и за неизгодни контракти. Разследването и правосъдният развой продължиха близо 4 години.

Подсъдим по същото дело е и някогашният ръководител на Съвета на шефовете на сдружението Валентин Кръстев. Съдът обаче призна него за отговорен и му наложи три години затвор при пет годишен изпитателен период. Кръстев е упрекнат за насила на свои подчинени да подпишат протокол за социална поръчка, в който да занижат оценката на един от участниците и да завишат на различен.

По-рано някогашният изпълнителен шеф на НДК Мирослав Боршош съобщи в последната си дума пред съда, че има вяра в професионализма, достойнството и безпристрасността на правосъдния състав и това го кара да е уверен, че ще бъде оневинен по всички обвинявания.

" Три години и половина съм обвиняем, за част от активността ми като изпълнителен шеф на НДК. Тези години не бяха леки за мен, изключително за човек, който е бил напълно предан на работата си, и който я е изпълнявал на най-високо професионално равнище ", сподели още Боршош.

" Спазвал съм прецизно закона и съм осъзнавал значимостта да управлявам най-голямата културна конструкция в България. Успяхме да създадем доста нови стратегии и формати. Това докара до годишни облаги от над 2.5 млн. лева спомагателни доходи. Изключителен образец за нов и актуален мениджмънт в региона на културата ", уточни още той. И добави, че огромният проблем не са несъстоятелните, неаргументирани, изцяло безпочвени обвинявания на прокурорите, а това, че те се базират на анонимни доноси и сигнали от уволнени и глобени от него чиновници. Според Боршош тези хора били част от система, която в държавните институции допускала хора без никаква професионална просвета и работна нравственос да взимат значими решения.

" Днес се навършват 40 години от откриването на НДК. За мен е чест да съм част от хората, които трансфораха една постройка, основана за партийни и тоталитарни конгреси в същински работещ европейски културен и нравствен център. И по тази причина съм горделив от всичко реализирано. Ако през днешния ден можех да предпочитам още веднъж, отново бих минал по този път, без значение от компликациите, тъй като когато си решил да промениш страната и системата и да я видиш в положение, в което смяташ, че би трябвало да бъде, ти постоянно ще срещнеш доста компликации ", сподели още Мирослав Боршош.

В последната си дума Валентин Кръстев сподели, че не е направил това, в което е упрекнат, не е принуждавал никого да извърши нещо срещу волята му, и това се потвърдило по делото.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР