Софийският градски съд прие искането на защитата да се оттегли

...
Софийският градски съд прие искането на защитата да се оттегли
Коментари Харесай

Адвокатът на Полфрийман оттегли молбата за предсрочно освобождаване

Софийският градски съд одобри настояването на отбраната да се отдръпна молбата за предварително освобождение от пандиза на подсъдимия Джон Полфрийман. Той е упрекнат в убийството на студента Андрей Монов през 2007 година и за опит за ликвидиране на Антоан Захариев.

Засега австралиецът остава в пандиза, до момента в който не се съберат по-положителни констатации за представянето му. Приложените документи за неговото показване са негативни. Това съобщи Калин Ангелов, юрист на подсъдимия Полфрийман.

Подсъдимият Полфрийман съобщи пред съда, че желае да му бъде обезпечен преводач от британски на български език, защото не владее добре български език.

Калин Ангелов, юрист на подсъдимия Полфрийман уточни, че отдръпва настояването за предварително освобождение от пандиза, заради липса на значими документи за правосъдното дело.

Припомняме, австралиецът Полфрийман излежава присъда от 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов през 2007 година и за опит за ликвидиране на Антоан Захариев. Трагедията стана на 28 декември 2007 година на пл. " Св Неделя " в София.

Тогава австралиецът е влезнал в спор с група от над 10 души, измежду които Монов и Антон Захариев, който е ранен. Полфрийман твърди, че групата на Монов е повалила на земята човек от ромски генезис, по тази причина той се е намесил.

Полфрийман бе дефинитивно наказан през август 2011 година. Две години по-късно - през 2013 година изиска да бъде изместен в родината си, където да излежи присъдата. Решението на основния прокурор Сотир Цацаров бе отвод.

Аргументите на Цацаров бяха, че пандизчията Джок Полфрийман е направил голям брой нарушавания, за които е наказван неведнъж, а и е изтърпял минимално наказване за закононарушението.

Сега основанието на Полфрийман да изиска предварително условно освобождение е, че е минало половината от присъдата му.

Молбата му за предварително освобождение е подадена посредством юрист. В нея е посочено съображение, че той е излежал повече от половината от наказването си, каквото е и условието на Наказателния кодекс.

Полфрийман към този момент е осъждал България в Европейския съд по правата на индивида в Страсбург, защото магистратите одобриха, че е нарушена неговата независимост на изложение.

На 30 ноември 2016 година държавното управление в оставка одобри да изплати на Николай Шахънов и Джок Полфрийман компенсации, присъдени от Европейски съд по правата на човека. Двамата се оплакват от наложени им дисциплинарни санкции надлежно от Районния съд в Пловдив и от Групово дело " Изпълнение на наказванията " в отговор на отправени тъжби против чиновници на пандиза.

Европейски съд по правата на човека намира, че има нарушаване на правото на независимост на изразяването и дефинира 7000 евро обезщетение за Шахънов, и 3500 евро - за Полфрийман.

Австралиецът е ръководител на Българското затворническо съдружие за реабилитация, като не е наказван за нарушавания в пандиза и е награждаван за положително държание.

Делото трябваше да бъде прегледано в четвъртък, 17 май, само че бе отсрочено за през днешния ден, с цел да може юристът на австралиеца да се запознае с материалите.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР