Софийският градски съд отхвърли молбата за излизане от ареста на

...
Софийският градски съд отхвърли молбата за излизане от ареста на
Коментари Харесай

Съдът отхвърли иска за излизане от ареста на обвиняемия за катастрофата на околовръстното в София

Софийският градски съд отхвърли молбата за излизане от ареста на Димитър Любенов, упрекнат за злополуката на околовръстното шосе на София, от 25 септември 2022 година При случая почина френски жител, а двама други пострадаха. Определението на съда предстои на обжалване. 
Любенов е арестуван за непрекъснато в ареста от към шест месеца. По делото се чакат изводите от назначената сложна автотехническа и съдебномедицинска експертизи. Наказанието, което той може да получи е сред 15 и 20 години затвор или доживотна присъда.
Пред съда обвиненият сподели, че желае по-лека мярка, с цел да се погрижи за единствения си родител, неговата майка, която има болести. „ Да, направих неточност. Виновен съм, само че не съм палач и не съм го направил съзнателно “, съобщи Любенов. Той добави, че е „ кротичък и добър жител “. 
„ Знам, че ще има присъда. Знам, че ще вървя в пандиза. Трябва ми малко време да приготвя мислите си за това, което следва “, добави обвиненият и изиска да излезе от ареста.
Според отбраната на Любенов задържането му към този момент наближава резонните лимити, както и е понижена заплахата обвиненият да извърши закононарушение. Прокуратурата и съдът не се съгласиха с тези доводи.
Съдебният състав уточни, че от данните по делото Любенов е карал след приложимост на алкохол и опиати, със скорост 195 км/ч, като не е подхванал дейности за понижаване на скоростта. Също по този начин е дал рушвет на служител на реда, който го е спрял за инспекция, с цел да продължи да кара. Освен това обвиненият редовно е пренебрегвал разпоредбите за придвижване по пътищата, изключително рамките за оптималната скорост, уточни съдът, визирайки предходни нарушавания на пътя от Любенов. С оглед тежестта на закононарушението и публичния интерес съдът одобри, че срокът на задържане на обвинения не се явява неблагоразумен.
Пред медиите Любенов съобщи, че съжалява за случилото се. Адвокатът му Ива Борисова изясни, че съгласно нея обвиняването против клиента ѝ е погрешно и не би трябвало да бъде за съзнателно осъществено закононарушение. Тя съобщи, че ще апелира определението на съда, с което Любенов е оставен в ареста.
Адвокат Борисова уточни, че при тази подготовка за съзнателно закононарушение клиентът ѝ се лишава от правото на по-благоприятен развой, а точно на кратко произвеждане при признание на виновност. В настоящия случай, при внасяне на обвинителен акт в съда, признаването на виновност може само да бъде регистрирано при размера на наказването, стана ясно от думите ѝ.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР