Софийският градски съд оправда депутата от БСП Светла Бъчварова -

...
Софийският градски съд оправда депутата от БСП Светла Бъчварова -
Коментари Харесай

Съдът оправда депутата от БСП Светла Бъчварова


Софийският градски съд оправда депутата от Българска социалистическа партия Светла Бъчварова - Пиралкова, оповестиха от съда.

Бъчварова е приета за невиновна по обвиняването, че на 13 август 2009 година като началник на Селскостопанската академия умишлено е сключила неизгодна договорка с " Литекс Комерс ", от което е настъпила щета от 1 326 671.36 лева за академията.

Според съдът това изказване на прокуратурата не е потвърдено. Присъдата предстои на обжалване и протестиране пред Софийския апелативен съд в 15-дневен период.

През 2011 година, по време на първото държавно управление на ГЕРБ тогавашният аграрни министър Мирослав Найденов упрекна Бъчварова в неприятно ръководство на Селскостопанската академия. Последва инспекция от страна на Сметната палата, която откри нарушавания и сезира прокуратурата.

Светла Бъчварова беше ръководител на управителния съвет на Селскостопанската академия в интервала от 4 юли 2008 година до 28 юни 2011 година Тя отхвърляше обвиняванията за неприятно ръководство и неизгодни контракти, само че беше отстранена от поста по времето на ГЕРБ.

Обвинението против нея беше повдигнато на 12 април 2016 година, когато Бъчварова беше народен представител от левицата и се отхвърли от имунитета си, с цел да може да бъде разследвана. Процесът против нея потегли на 16 февруари 2017 година

Според обвиняването - със заповед от 21.07.2009 година министърът на земеделието и храните е дал на Селскостопанската академия за прилагане 9 726,224 дка аграрни земи в землището на селата Стражица и Карвуна.

На 07.08.2009 година в Селскостопанската академия е постъпило заявление от " Литекс Комерс " АД, представлявано от Гриша Ганчев, за подписване на контракт за взаимна активност със Селскостопанската академия за даване на площите в двете села.

Без да е взето решение от Управителния съвет на академията на 13.08.2009 година Светла Бъчварова сключила контракт за взаимна научно-изследователска и опитно-производителна активност върху тази земеделска земя с " Литекс Комерс " АД.

Договорът е подписан за период от 10 години, като " Литекс Комерс " АД е следвало да заплаща на Селскостопанската академия 17 500 лв. годишно или по 1.80 лв. на декар.

Според агротехническите и икономическите експертизи, които са направени от Софийска градска прокуратура, арендната цена за тези регионите и в този интервал от време е от 70 до 80 лв..

При действителна базова пазарна цена от 70 лв. за един декар обработваема земеделска земя, за отдадените по контракта 9 726,224 дка, сумата като доход за Селскостопанската академия би могла да бъде в размер на 680 835,68 лева, твърди обвиняването.

Затова съгласно прокуратурата вследствие на подписания неблагоприятен контракт от Светла Бъчварова на Селскостопанската академия е породена щета в размер на 1 326 671,36 лв., твърдеше обвиняването.

Съдът обаче се произнесе, че това не е потвърдено.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР