Софийският апелативен съд (САС) прекрати делото за конфискация срещу Христо

...
Софийският апелативен съд (САС) прекрати делото за конфискация срещу Христо
Коментари Харесай

Апелативният съд прекрати делото за конфискация срещу Христо Бисеров

Софийският апелативен съд (САС) приключи делото за конфискация против Христо Бисеров и фамилията му, откакто одобри, че гласуваните от Народното събрание незабавни законодателни промени, с които категорично се регламентира, че гражданската конфискация не е обвързана с наказателното дело, опонират на правото на Европейския съюз (ЕС).

Председателят на САС Даниела Дончева е ръководител на състава и докладчик по делото против Бисеров, брачната половинка му Мария и доведения му наследник Ивайло Главинков.

В определението си тя написа, че смяната в Закона за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (ЗПКОНПИ) (според която даже подсъдимият да е оневинен за закононарушение или делото против него да е прекъснато, това не е спънка за производството по конфискация) от 3 януари 2019 година ясно и недвусмислено опонира на Директива 2014/42/ЕС за застраховане и конфискация на средства и облаги от незаконна активност в Европейския съюз, оповестява Лекс.

Затова съдът е решил да приложи непосредствено директивата, която има предимство пред националното право, а в нея се споделя, че „ конфискация значи дефинитивно лишаване на имущество, постановено от съд по отношение на закононарушение “.

В случая с Бисеров пък закононарушение няма, защото беше оневинен за данъчни и валутни закононарушения, а обвиняванията в пране на пари отпаднаха още преди края на делото.

В определението на съда се споделя, че признатата от депутатите наредба не транспонира вярно Директивата, нито подхожда на духа, правилата и минималните стандарти, заложени в нея.

До незабавните промени в закона за конфискация се стигна след тълкувателно решение по дело №4/2016 година на Гражданската гилдия на Върховния касационен съд (ВКС), с него висшите съдии най-общо одобриха, че конфискацията е неприемлива след преустановяване на наказателното произвеждане. И в болшинството си също се позоваха на Директива 2014/42/ЕС.

След тълкувателното решение на Върховен касационен съд, Софийският градски съд (СГС) се съобрази с него и приключи делото за конфискация на имущество за близо 2 млн. лв. против Бисерови. За да не бъдат прекъснати още към 20 такива каузи, депутатите незабавно трансформираха закона, само че съгласно тълкуването на апелативния съд по делото на Бисеров, това няма никакво значение.

Освен това апелативният съд осъжда КПКОНПИ да заплати на Бисерови и разходи за 51 900 лв., които първата инстанция е отказала.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР