Софийският административен съд разреши заснемането при броенето на бюлетините и

...
Софийският административен съд разреши заснемането при броенето на бюлетините и
Коментари Харесай

Съдът разреши видеонаблюдение в секциите при броенето на бюлетини

Софийският административен съд позволи снимането при броенето на бюлетините и при въвеждане на резултатите в протоколите след края на изборния ден. Решението не е дефинитивно, тъй като може да отиде на по-горна правосъдна инстанция. От Централната изборна комисия оповестиха, че към момента не са получили решението на съда. Едва откакто се срещнат с него ще бъде взето решение дали да го апелират пред Върховен административен съд.

С решението си магистратите анулираха напътствията на ЦИК и на Комисията за отбрана на персоналните данни, спорд които засенемането нарушава отбраната на персоналните данни.

В претекстовете се показва, че изборното помещение е публично място и всеки, който взе участие в процеса, може да снима след края на изборния ден. Според съда това е в сходство на закона и на самите инструкции на ЦИК - гарантиране на бистрота, обективност и правомерност на изборния развой. Съдът не споделя визията, че участниците в изборния развой отвън медиите не могат да го снимат.

Решението не е дефинитивно и предстои на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен период.

Председателят на Обществения съвет към ЦИК разяснява решението на съда в утринния блок на Българска национална телевизия.

" Забраната да бъде заснемано в изборното помещение поради отбрана на персоналните данни на членовете на СИК е анулирана от съда. Така че чакаме решението на ЦИК ", съобщи Росица Матева - ръководител на Обществения съвет към ЦИК.

Според Росица Матева видеонаблюдението в допълнение ще изсветли изборния развой.

" Общественият съвет към ЦИК от началото на годината приказва за това, че добре да има някакво видеонаблюдение по време на броене на резултатите, освен поради прозрачността на изборния развой, която е една от главните функционалности на Обществения съвет да обезпечава такава бистрота, а и поради пандемията, в която ще се проведат изборите тази година, и с цел да могат да бъдат обезпечени правата на всички категории и лица, които имат право да присъстат в изборното помещение ", съобщи Росица Матева.

Тя изясни, че при броене на резултататите и определяне дали всяка бюлетина носи автентичен или нереален глас, всеки един от имащите право да присъстават би трябвало да имат право на директна видимост, което може да стане и посредством видеонаблюдение.

" Кодексът има поради, че всяка бюлетина би трябвало да може да се вижда какъв е знакът, който е маркиран от всеки от тези представители, които приставът. При видеонаблюдение ли при видеоцилчъвану това може да се случва от тези лица отвън изборното помещение ", сподели Росица Матева.

От ЦИК обявиха, че няма да разясняват решенията на съда.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР