Софийската районна прокуратура (СРП) проверява дали Лена Бориславова от изпълнителния

...
Софийската районна прокуратура (СРП) проверява дали Лена Бориславова от изпълнителния
Коментари Харесай

Прокуратурата проверява Лена Бориславова за измама с цел да стане Кирил Петков министър

Софийската районна прокуратура (СРП) ревизира дали Лена Бориславова от изпълнителния съвет на ПП-ДБ е помогнала на съпредседателя на " Продължаваме промяната " Кирил Петков да стане министър през 2021 година посредством документни и други закононарушения, свързани с дейности пред Агенция по вписванията. Сигнал за случая е подаден от Атанас Русев, ръководител на Управителния съвет на Сдружение " Да запазим Корал ".
Прочетете още
Това излиза наяве от известие на държавното обвиняване, в което Бориславова е показана с буквите Л.Б., Петков - К.П., а Русев - А.Р.

В журналистическо следствие на уеб страницата " Бивол " се твърди, че Лена Бориславова от " Продължаваме промяната " е фалшифицирала подписи и документи през 2021 година, когато Петков е избран за министър на стопанската система в първото служебно държавно управление на Стефан Янев, е в същото време е член на Управителния съвет (УС) на неправителствената организация " Да запазим Корал ". Подробности по проблема бяха показани пред bTV от журналиста Асен Йорданов от " Бивол " и ръководителя на УС на съдружие " Да запазим Корал " Атанас Русев, който е подал сигнал в ДАНС през юни 2023 година, а от сдружението и от уеб страницата " Бивол " са били извикани през юли да дадат показания.

От прокуратурата показват, че на 11 август 2023 година е формирано досъдебно произвеждане, което се води по член 313, алинея 1 от Наказателен кодекс. То е формирано, за това, че е потвърдена погрешна информация в документално известие, изпратено от Лена Бориславова по електронен път до Агенцията по вписванията. Данните са изискани по силата на Търговския закон за засвидетелствуване на освобождението на Кирил Петков като член на УС на Сдружение " Да запазим Корал " и избирането на негово място на Мартин Драгулев, посочен от СРП с буквите М.Д. Смяната на Петков с Драгулев би трябвало да е била осъществена на съвещание на Общото заседание на сдружението, за което се твърди, че е извършено на 6 май 2021 година

В рамките на следствието са разпитани 10 очевидци, извършени са и оперативно-издирвателни мероприятия. Към делото са приобщени голям брой документи. Изискана е и информация от Сдружение " Да запазим Корал ".

Установени са данни за осъществяване и на други документни престъпления - сформиране и потребление на неистинен документи, показани пред Агенция по вписванията. В тази връзка предстоят и още разпити на лица, които имат връзка с осъществените дейности. Към делото ще бъдат приобщени техни сравнителни мостри на подписи и почерк.

Очаква се в къси периоди да бъдат направени съдебно-графическа и техническа експертиза по досъдебното произвеждане. Когато те са подготвени, наблюдаващият прокурор ще се произнесе по хода на делото и дали ще бъдат привлечени като обвинени лица, по отношение на които се съберат доказателства за присъединяване в документни и други закононарушения.

От СРП твърдят, че ще осведомят обществеността за хода на досъдебното произвеждане.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР