Софийската районна прокуратура (СРП) е предложила на главния прокурор Иван

...
Софийската районна прокуратура (СРП) е предложила на главния прокурор Иван
Коментари Харесай

Прокуратурата иска имунитета на Кирил Петков заради невярна декларация за гражданството му


Софийската районна прокуратура (СРП) е предложила на основния прокурор Иван Гешев да изиска имунитета на съпредседателя на “Продължаваме смяната ” (ПП) и някогашен министър председател Кирил Петков, оповестиха във вторник от държавното обвиняване.

Причината е подадената от него декларация преди назначението му за длъжностен министър от президента Румен Радев през 2021 година, в която твърди, че няма двойно поданство. обаче постанови, че указа на Радев за назначението на Петков е противоконституционен, тъй като към оня миг той е бил и български, и канадски жител.

Казусът към този момент беше обект на инспекции в закритата Специализирана прокуратура и в Софийската градска прокуратура, против Петков.

Сега СРП предлага на Гешев да изиска имунитета му, акцентирайки, че “в подадената от К.П. пред президента на Република България декларация, е затаена истина – съществуване на двойно поданство, и е доказана лъжа, че лицето дава отговор на изискванията за избиране на народни представители ”.

Това се случва на фона на открития спор сред Гешев и Народното събрание, откакто номинираната от ГЕРБ Мария Габриел се разгласи за оставката му, а Движение за права и свободи я поддържа. Последва във Висш съдебен съвет, зад която основният прокурор видя “политическото въздействие на ГЕРБ ”.

Междувременно на водача на партията Бойко Борисов поради делото “Берселонагейт ”, а ГЕРБ и ПП-ДБ се схванаха за, който беше изпълнен от Николай Денков.

Делото във връзка двойното поданство на Петков беше формирано в Конституционен съд по искане на депутати от ГЕРБ. Конституцията не разрешава на президента, вицепрезидента, депутатите и министрите да имат двойно поданство. Петков твърдеше, че не е направил нарушаване, защото документално е заявил отхвърли си от канадско поданство още на 21 април 2021 година Документът, с който канадските управляващи признават, че той към този момент не е техен жител, обаче носеше датата 20 август.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук форум3 минути - subscribe widget - dynami
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР