Софийската градска прокуратура излезе с подробности относно разследването на смъртта

...
Софийската градска прокуратура излезе с подробности относно разследването на смъртта
Коментари Харесай

Прокуратурата даде още подробности за разследването около смъртта на таксиметровия шофьор

Софийската градска прокуратура излезе с детайлности по отношение на следствието на гибелта на таксиметров водач в София, до която се стигна в съботната вечер.

Обвинението, повдигнато на Й. И. на 09.10.2022 година, му е предявено и в наличието на бранители той е дал пояснения. В осъществяване на дадените от прокурор в СГП инструкции проверяващ служител на реда към 03 РУ-СДВР е направил освидетелстване на обвинения, при което са документирани пострадванията по тялото му. 

СГП е дала инструкции да бъде назначена съдебномедицинска експертиза на обвинения, което следва да бъде изпълнено от органите на Министерство на вътрешните работи. От обвинения са снети и мостри за относително проучване с негово единодушие. 

Към този миг не е подготвена съдебномедицинската експертиза на умрелия, която следва да даде авансово умозаключение по отношение на повода за гибелта му. Тя е назначена в първия ден от следствието – 08.10.2022 година  

СГП е упълномощила на Министерство на вътрешните работи да откри дали има камери освен в региона на случая, само че и по посоката на придвижване на колите, което все още органите на Министерство на вътрешните работи извършват. Разпитани са 17 очевидци, които са възприели разнообразни моменти от случая. Приложени са докладни мемоари по отношение на извършените ОИМ, в това число по отношение на лицата, с които са извършени беседи за определяне на очевидци.  

Извършен е оглед на местопрестъпление, при който са конфискувани следи. Предстои осъществяването на съответните експертизи за тяхното проучване. Протоколът от извършеното претършуване на лек автомобил е утвърден от Софийския градски съд по искане на СГП.

От извършеното досега следствие се открива следната фактическа конюнктура: 

На 08.10.2022 година към 18:30 часа лек таксиметров автомобил, ръководен от умрелия Х. Й., се движи в посока противоположна на посоката за придвижване по ул. " Рибен буквар “ в столичния ж. к. " Разсадника-Коньовица “. По ул. " Хъшове “, перпендикулярна на ул. " Рибен буквар “, се движи автомобил, ръководен от приятелката на обвинения Й. И., в който на пасажерското място пътува обвиненият Й. И. 

Двата автомобила се засичат и стопират. Починалият и обвиненият слизат от колите и сред тях поражда вербално спречкване във връзка разпоредбите за придвижването по пътищата. Спречкването прераства във физическа експанзия, като показанията на очевидците не са еднопосочни във връзка с размяната на удари и във връзка с това кой от двамата първи нанася удар на другия. Физическата разпра е прекратена, като има показания, че това е станало, защото приятелката на обвинения е извикала полиция. 

Обвиняемият и умрелият водач на такси се върнали по колите си, само че по-късно сбиването е било обновено. Част от очевидците декларират, че са видели по какъв начин лидерът на таксито набира някого по телефона и по-късно идват трима мъже, които дружно с таксиметровия водач стартират да бият обвинения. 

Други очевидци, в противен случай, настояват, че обвиненият е нанесъл побой на таксиметровия водач. Биещите се били разтървани от жители и след намесата на полиция. След прекратяване на багра 34-годишният Х. Й. паднал на земята. Пристигналият на място медицински екип установил гибелта му. 

Към момента се открива, че не дават отговор на истината медийните изказвания, че е имало огромен брой хора – 10 или 7 индивида, дружно с обвинения Й. И., които са взели участие в сбиването. 

След събиране на доказателствата и уточняване на обстоятелствата по случая, при нужда ще бъдат назначени и други експертизи, оповестяват от СГП. Днес е направено предложение от наблюдаващия прокурор в СГП делото да бъде взето на специфичен контрол от Апелативна прокуратура – София и от Върховна касационна прокуратура. Предстои да бъде взето решение по отношение на мярката за неотклонение на обвинения.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР