Софийската градска прокуратура е внесла в съда обвинителен акт срещу

...
Софийската градска прокуратура е внесла в съда обвинителен акт срещу
Коментари Харесай

Бившият кмет на Созопол отива на съд за присвояване на над 2 млн. лева

Софийската градска прокуратура е внесла в съда обвинителен акт против Панайот Рейзи – кмет на Община Созопол, отхвърлен от служба на 16 април 2019 година, Христо Христов – шеф на дирекция „ Техническа “ в Община Созопол, Златка Мусева – основен счетоводител в Община Созопол, Елена Димитрова – касиер в Община Созопол и Венцислав Петров – притежател на четири компании. за източване на 2 140 156,07 лева от общината.

Досъдебното произвеждане е било формирано от Окръжната прокуратура във Велико Търново след подаден сигнал от комерсиално сдружение „ Строй 2014 “ ЕООД. Според данните на сдружението в интервала 2014 година - 2017 година длъжностни лица от администрацията на Община Созопол нарушили служебните си отговорности, като позволили осъществяване на банкови преводи в интерес на лицето С.Г. По този метод се целяло набиране за себе си и за другиго имотна полза.

През октомври 2017 година делото е било изпратено в Окръжната прокуратура – Бургас.

С разпореждане на основния прокурор е било позволено управлението на следствието и реализирането на непрекъснат контрол за законосъобразността му, както и своевременното му осъществяване, да бъде осъществено от Софийска градска прокуратура.

След завършено досъдебното произвеждане обвинените са предадени на съд за длъжностно заграбване на сумата от 2 140 156,07 лв., благосъстоятелност на Община Созопол.

Престъпните действия били осъществени посредством възлагане на строително-монтажни и строително-ремонтни действия на разнообразни търговски сдружения. Въпросните компании били благосъстоятелност на обществено слаби лица.

Схемата била следната: шеф на дирекция „ Техническа “ в общината – обвиненият Христов, инициирал нуждата от строително-монтажни работи. Те включвали разчистване на дерета, полагане на трошляк, ремонт на улици, както и унищожаване на следствията от наводненията през 2014 година За осъществяването им били сключвани контракти. Всички документи, издадени по тях за въпросните действия, били неистинен. Те били формирани от касиера на Община Созопол – обвинената Елена Димитрова, само че не били подписани от лицата, представляващи притежателите на компаниите, направили строително-монтажните работи.

На всички обвинени е наложена мярка за неотклонение „ подписка “. Предстои наказателното произвеждане да продължи в съда.

През ноември 2019 година Тихомир Янакиев от Българска социалистическа партия завоюва локалните избори след съвсем 12-годишно ръководство на Панайот Рейзи от ГЕРБ.

Името на някогашния кмет на Созопол беше забъркано в абсурда за заграбване на средства още през април предходната година. На 16 април 2019 година Апелативният профилиран съд дефинитивно го освободи от служба дружно с основния счетоводител на общината Златка Мусева.

След това Рейзи подаде оставка от ГЕРБ, само че реши, че няма да се откаже от мандата си като кмет на Созопол. Той обаче беше краткотрайно отхвърлен от поста след решение на Специализирания углавен съд.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР