Софийската градска прокуратура е предложила на главния прокурор да поиска

...
Софийската градска прокуратура е предложила на главния прокурор да поиска
Коментари Харесай

Прокуратурата поиска депутатския имунитет на Радостин Василев

Софийската градска прокуратура е предложила на основния прокурор да изиска събаряне на депутатския имунитет на някогашния състезателен министър и сегашен народен представител от коалиция „ Продължаваме промяната-Демократична Бълария “ Радостин Василев.

Причината е формирано досъдебно произвеждане от лятото на 2022 година

В предлагането на наблюдаващия прокурор се сочи, че събраните доказателства са задоволителни за привличане в качеството на обвинен на Радостин Василев , написа в известието от прокуратурата. А съответното обвиняване ще бъде за насила.

Става въпрос за събитията от юни месец предходната година, когато „ ИТН “, към която тогава Василев се числеше, реши да напусне ръководещата четворна коалиция. Последва разединение в редиците на Има Такъв Народ, Радостин Василев напусна парламентарната група дружно с още няколко депутати.

Тогава правилните на Слави Трифонов упрекнаха Василев, че се е опитвал да принуждава част от тях да се причислят към протеста му. Конкретен образец бе даден с депутатката Христинка Иванова. Самата тя на конференция удостовери, че Радостин Василев я е притискал да напусне парламентарната група срещу нейната воля. Бяха пусната и записи от техен телефонен диалог.  

Според наблюдаващия прокурор има задоволително доказателства, че „ Р. В. посредством заплашване направил опит да принуди народния представител Х. И. обратно на убежденията и волята ѝ да напусне парламентарната група на парламентарно показана партия в 47-ото Народно събрание, както и Народното събрание “, гласи известието на прокуратурата.

В момента депутатският имунитет пази Василев от наказателно гонене. Той може да бъде свален от пленарната зала след искане на основния прокурор.

Самият Радостин Василев дефинира протичащото се като опит за политическо заплашване и удар против „ Продължаваме промяната “. Той изрази подготвеност самичък да се откаже от имунитета си, само че първо желал да се запознае с формалното искане на прокуратурата и надлежно претекстовете за него.

Нямам никакви терзания, това е някаква поредна стъкмистика на прокуратурата “, разяснява депутатът и вметна, че известието за наказателното произвеждане против него е пристигнало едвам час след негова телевизионна изява, в която е защитавал правосъдната промяна и в частност нуждата да се одобри законова опция за следствие на основния прокурор.

Междувременно Софийският областен съд спря делото, което някогашният министър председател Кирил Петков води против Бойко Борисов, заяви " 24 часа ". Причината е още веднъж депутатският имунитет - този път на Борисов. Делото на Петков обаче е от частно-правен темперамент и тук не може да се чака интервенция на прокуратурата.  

Кирил Петков съди Борисов за негови изявления по време на газовата рецесия, че представителите на " Продължаваме промяната " са се облагодетелствали от посреднически компании, напомня " 24 часа "
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР