Софийската декларация за Западните Балкани за съжаление не съдържа конкретни

...
Софийската декларация за Западните Балкани за съжаление не съдържа конкретни
Коментари Харесай

"Демократична България": В декларацията за Западните Балкани няма нищо конкретно

Софийската декларация за Западните Балкани за жалост не съдържа съответни задължения за присъединение на страните от Западните Балкани към Европейски Съюз в обозримо бъдеще. За разлика от сходен документ на последната сходна среща, състояла се преди петнадесет години в Солун, думата " присъединение " тук отсъства ".

Това се споделя в позиция на обединяването от партии " Демократична България ", в което влизат " Да, България ", ДСБ и " Зелените " във връзка признатата в София декларация, след срещата сред водачите от Европейския съюз и сътрудниците им от страните от Западните Балкани. По-рано през днешния ден вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева съобщи пред Нова телевизия, че е неуместно да се твърди, че срещата не е постигнала съответни резултати.

Според " Демократична България " посочените в анекса планове за развиване на физическата и цифрова инфраструктура в района " не са подплатени с спомагателна безплатна финансова помощ от страна на Европейски Съюз ". " Изброява се един лист от цели, чието реализиране би трябвало да докара до действителна европейска вероятност за съседите ни " един прекрасен ден ". Така стигаме до действителния аршин за триумф: може ли страната ни да трансформира този протоколен и необвързващ документ в дълготраен приоритет и да бъде водач в неговата реализация и на Балканите въобще? ", питат в позицията си трите партии.

Според тях отговор на този въпрос не се съдържа в наличието на документа. " В него на напред във времето стоят правосъдната промяна и върховенството на правото, общата политика по сигурността, опазването на границите, енергийната самостоятелност, свободата на медиите, дигитализацията. Това са области, в които България не просто не може да бъде водач освен в Европейски Съюз, а даже и на Балканите. По-лошо, от ден на ден изостава даже и от съседите си, чийто покровител желае да бъде ", пишат от " Демократична България ".

" Вместо да сме част от решението на тези проблеми за целия район, ние сме все по-сериозен източник на негативи, съмнение и песимизъм, че балканските страни могат да бъдат европейски. В настоящето си положение България освен не може да бъде водач, само че и не можа да си обезпечи нито присъединение към Шенгенското съглашение, нито събаряне на мониторинга върху нереформираната ни правосъдна система. Напоследък с неразбираеми претекстове даже отхвърляме да се включим към Европейския банков съюз който би нормализирал банковата ни система като ни защищити от кавги, сходни на този с банкрута на КТБ ", предизвестяват трите партии.

Според тях, с цел да бъде същински водач, " България би трябвало да бъде в ядрото на Европейския съюз, а не в периферията му, където ни слага отводът на ръководещите и на всички партии на статуквото да извършат нужните промени. Време е за смяна! ", приключва декларацията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР