Софийската апелативна прокуратура (САП) е отменила акта на по-нисшестоящата Софийска

...
Софийската апелативна прокуратура (САП) е отменила акта на по-нисшестоящата Софийска
Коментари Харесай

Прокуратурата пак започва да разследва казуса "Турски поток"

Софийската апелативна прокуратура (САП) е отменила акта на по-нисшестоящата Софийска градска прокуратура (СГП) да не проверява сигнал за законови нарушавания на длъжностни лица във връзка със строителството на газопровода " Турски поток " на територията на България.

САП е установила, че крайният извод на СГП бил припрян и погрешен. Посочени са откритите от Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) съответни нарушавания на Закона за публичните поръчки при строителството на газопровода, който прокуратурата назовава " Турски поток ", въпреки че формалното му име е " Балкански поток ", което име беше наложено от някогашния министър председател Бойко Борисов, зад което се криеше негов и на Русия интерес да бъде разделен от " Турски поток " на турска територия, с цел да се избегнат глобите на Съединени американски щати към компании, които работят по плана, както и да го пришие към газов хъб " Балкан ", който е утвърден от Европейската комисия.

Борисов обслужи интереса на Русия

Бившият министър председател Бойко Борисов в средата на 2016 година стартира концепцията за газовия хъб " Балкан ", с цел да насочи " Турски поток " към България. После се срещна с съветския президент Владимир Путин в Москва през май 2018 година и беше оповестена така наречен процедура за запазване на потенциал, която трябваше да потвърди, че към плана има търговски интерес. Но вместо за целия газопровод беше изработен търг за входно-изходните му точки на турската и сръбската граница. Така официално европейските правила не изглеждаха нарушени (никой оператор не държи над 50% от потенциала на тръбата), само че зад фасадата всичко е както при спрения преди години проектогазопровод " Южен поток " - " Газпром " резервира 90% от входния и 80% от изходния потенциал. С което се реализира и задачата на Кремъл - да се затвори България като директна територия за различни доставки, в това число към Украйна, и да се обезпечи пряк достъп на съветския газ до Сърбия и Унгария.

 " Газпром " подвига износа за Европа с помощта на " Турски поток "

При избора на компании за строителството се организира социална поръчка, в която преди всичко излезе саудитският консорциум " Аркад ", само че страната се опита да в профил компанията в интерес на втория - обвързван с " Газпром " италианско-германски консорциум. Това обаче провокира междудържавен скандал и планът беше даден на " Аркад ", само че както и Борисов самичък призна - след сделка с съветските сътрудници. Резултатът от това беше, че близки до " Газпром " компании безусловно превзеха саудитския консорциум, напомня " ". Също по този начин планът беше финансиран с съветски средства, дадени като заем на " Булгартрансгаз ", тръбите бяха доставени от съветския цех ТМК, а над 2000 строителни служащи бяха командировани в България от Русия и Беларус.

Правителството на Бойко Борисов подцени всички трудовоправни нарушавания по построяването на плана, включващи смъртни случаи на служащи, впрегна армията да оказва помощ за превозването на строителна техника, подреди да се издадат всички нужни разрешителни и екологични оценки в невиждано къси периоди, разреши замърсяване на питейните води на Плевен, както и заличаване на речни корита и аграрни площи.

Така дългият към 450 км газопровод беше издигнат за към една година и при започване на 2021 година газът от Турция към Сърбия през България потече.

Ползи единствено за Русия

Продължението на " Турски поток " през България има директни изгоди единствено за Русия - заобикаля Украйна, обезпечава кулоар на съветския газ към Сърбия и Унгария и слага според българската енергетика. От финансова позиция директните такси, които " Газпром " ще заплаща, едвам ще покрият капиталовите разноски в идващите 15 години. А до тогава няма никаква сигурност, че планът изобщо ще се употребява поради военните спорове и новите политики за енергийна самостоятелност на Европейски Съюз.

За българските консуматори продължението на " Турски поток " няма никакво значение - той няма отклонение към националната мрежа.

" Турски поток " за година, интерконекторът с Гърция - за 13 години

Интерконекторът с Гърция, която беше открита на 1 октомври 2022 година, обезпечи действителна диверсификация на доставките на газ за България. Тя е доста по-малката като дължина и стойност от " Турски поток " и официално още от юли 2009 година е оповестена за обект от национално значение, извънредно значим за понижаване на енергийната взаимозависимост от Русия. Основен принос дълги години да не бъде приключена има Борисов.

Реално построяването на връзката стартира на 22 май 2019 година - месеци преди " Турски поток ", като се очакваше да бъде подготвена в края на 2020 година

Поредно обновено дело от прокуратурата

След обществения раздор сред Борисов и основния прокурор Иван Гешев, при който някогашният министър председател ненадейно се застъпи за отстраняването на Гешев от поста, прокуратурата стартира да възобновява каузи, които бяха оставени на " трупчета ". Най-знаковото такова дело е следствието за къщата в Барселона, обществено известно като " Барселонагейт ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР