Софийска районна прокуратура предложи на главния прокурор на Република България

...
Софийска районна прокуратура предложи на главния прокурор на Република България
Коментари Харесай

Прокуратурата се сети след 2 г. да поиска имунитета на Кирил Петков. И то в деня на избиране на правителство

Софийска районна прокуратура предложи на основния прокурор на Република България да внесе стимулирано искане до Народното събрание за предоставяне на позволение за възбуждане на наказателно гонене против Кирил Петков – някогашен министър-председател и сегашен народен представител в 49-ото Народно заседание.

„ Предложението е направено по отношение на досъдебно произвеждане по отношение на декларация за поданство, подадена на съображение чл.110 от Конституцията на Република България с погрешни данни. От доказателствата, събрани в хода на следствието, може да се стигне до извода, че в подадената от К.П. пред президента на Република България декларация, е затаена истина – съществуване на двойно поданство, и е доказана лъжа, че лицето дава отговор на изискванията за избиране на народни представители “, се показва в късото известие на държавното обвиняване.

Прокуратурата се сети да се засилва с досъдебно произвеждане за поданството чак две години след експлоадирането на абсурда. И то в доста значим ден за България, а точно грасуването на правистелството на акад. Николай Денков.

През 2021 г против Кирил Петков бяха формирани три инспекции. Първата е за погрешна декларация пред президента, че е единствено български жител.

Втората е за погрешни условия в декларация на политика за участия в търговски сдружения, а третата – за дейностите му като министър по отношение на промяната на управителните органи на Българската банка за развитите. Всички те приключиха със умозаключение, че няма данни за закононарушение.

По мотив декларацията за канадското поданство прокуратурата сподели, че тя няма доказателствена стойност, а е единствено съобщение. Ако законът бил различен, Петков можело и да бъде упрекнат. Той се бе отказал от поданството си, преди да стане министър – на 24 април 2021 година върнал паспорта си. Пое стопанската система на 12 май, само че спря да има канадски паспорт чак през август.

Спорът за поданството на Кирил Петков стигна и до Конституционен съд.

През 2021 г.  бе формирано дело по искане на народните представители от ГЕРБ-СДС.  Според тях  при назначение на служебното държавно управление на 12 май т.г. Кирил Петков е бил с двойно поданство.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР