Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира във връзка с информация

...
Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира във връзка с информация
Коментари Харесай

Софийска градска прокуратура се самосезира във връзка с хакерска атака срещу сайтовете на „Капитал“ и „Дневник“

Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира по отношение на информация за хакерска офанзива против уеб страниците на „ Капитал “ и „ Дневник “, осъществена през днешния ден, оповестиха от държавното обвиняване.

Прокурор в СГП неотложно е разпоредил осъществяването на инспекция по наличната информация, съдържаща данни за закононарушение от общ темперамент, по отношение на DDoS офанзива против интернет страниците на посочените медии, довела до усложнения в работата им и на достъпа на потребителите до тях.

Проверката е предоставена на ГДБОП-МВР, като след привършване материалите следва да бъдат докладвани в Софийска градска прокуратура за преценка на събраните данни и съществуването на учредения за формиране на досъдебно произвеждане.

От СГП припомнят, че на 09.12.2021 година образува досъдебно произвеждане за компютърно закононарушение по член 319г, алинея 2 Наказателен кодекс по сигнал от „ Труд Медиа “ ЕООД по отношение на две DDoS офанзиви, осъществени от IP адреси, които не са от българското адресно пространство и които са довели до затрудняване активността на медията.

Разследването е предоставено на ГДБОП и се води за усложнена незаконна активност по член 26, алинея 1 от Наказателен кодекс, като са дадени инструкции за осъществяването на съответни дейности по събиране и инспекция на доказателства.

" Труд " припомня, че след самосезирането на прокуратурата офанзивите зачестиха и се ожесточиха, достигайки невиждана у нас дълготрайност и мащаб.

Атаките не престават всекидневно и досега, само че това не е очевидно за читателите на trud.bg единствено поради неведнъж усъвършенстваната киберзащита.

Повече от месец откакто на ГДБОП е предоставена инспекция, никой от екипа на " Труд " не е потърсен от никого от Министерство на вътрешните работи.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР