Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира по повод изказванията на

...
Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира по повод изказванията на
Коментари Харесай

Прокуратурата възложи на службите да проверят дали Костадин Костадинов подбужда към омраза

Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира във връзка изявленията на водача на " Възраждане " Костадин Костадинов и разпорежда на службите за сигурност да ревизират дали той е направил закононарушение срещу правата на жителите. Това излиза наяве от прессъобщение на правосъдния орган.

Костадинов ще бъде проверяван от Държавна организация " Национална сигурност " (ДАНС) и отдел " Киберпрестъпност " при ГДБОП. Те би трябвало да открият дали партийният водач е нарушил член 162 от Наказателния кодекс и е направил закононарушение, като е подбуждал към дискриминация или ненавист.

Наказателният текст гласи: " Който посредством слово, щемпел или други средства за всеобща информация, посредством електронни осведомителни системи или по различен метод проповядва или подбужда към дискриминация, принуждение или ненавист, учредени на раса, националност или етническа принадлежност, се санкционира с отнемане от независимост от една до четири години и с санкция от пет хиляди до 10 хиляди лв., както и с публично неодобрение ".

В неделя Костадинов прикани симпатизантите си към " заличаване на тази уродлива сган ", като разгласи съперниците на Русия за " една озверяла античовешка паплач, жадуваща кръв и мечтаеща за войни и принуждение ". В закона обаче политическите убеждения липсват като симптом, на основата на който може да бъде осъществено сходно закононарушение.

Междувременно представители на неговата партия и симпатизанти проведоха набези и поради прожекцията на филм с ЛГБТ+ тема, като и в двата случая се стигна до словесна експанзия и напрежение.

Срокът за осъществяване на инспекция е до три месеца, като по-късно институциите би трябвало да преценяват дали има данни за осъществено закононарушение.

Новината идва часове след в Министерски съвет, на което той осъди апелите на ръководителя на " Възраждане " към принуждение и прикани останалите институции да вземато отношение по въпроса.

Междувременно Българска национална телевизия реши да даде неотложно платформа на Костадинов и прекъсна програмата си, с цел да излъчи изключителна емисия с изказване на депутата. Телевизията изясни, че той е изискал " право на отговор " като реакция на изявлението на Денков и го упрекна, че министър председателят е оповестил " война " против " Възраждане ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР