Софийска градска прокуратура (СГП) повдигна обвинение пред Софийски градски съд

...
Софийска градска прокуратура (СГП) повдигна обвинение пред Софийски градски съд
Коментари Харесай

Повдигнаха обвинение на Виктор Спига за убийството на Алена Щерк

Софийска градска прокуратура (СГП) повдигна обвиняване пред Софийски градски съд (СГС) против италианския жител Виктор Спига за това, че на 26.05.2022 година в София съзнателно е предизвикал гибелта на Алена Щерк по изключително непосилен за потърпевшата метод.

Според обвинителния акт двамата се срещнали в края на 2019 година Заживели дружно в началото в жилището на обвинения, а през ноември 2021 година наели апартамент на ул. „ Чукар “ в гр. София. Заедно с жилището наели и гараж в същата постройка на равнище -1.

По време на взаимното им общуване двамата записали комерсиално сдружение, като в това време Алена Щерк преподавала и латино танци. Последното занятие на потърпевшата, което било и нейно занимание, ставало съществена причина за неразбирателството сред двамата, защото обвиненият постоянно проявявал ревнивост, предизвиквал кавги и обиждал потърпевшата, с цел да я принуди да прекрати активността си.



Алена Щерк

Обвиняемият и потърпевшата се разделили дефинитивно през февруари 2022 година Алена останала да живее в жилището на ул. „ Чукар “, който обезпечила посредством сигнално-охранителна техника. Продължила да употребява и гаража, с цел да паркира персоналния си лек автомобил.

На 11.04.2022 година Спига взел за прилагане колата на потърпевшата, като ангажимента била да я върне след 2-3 дни. Когато това не се случило, Алена Щерк подала тъжба в 07 РУ-СДВР и след намесата на органите на прокуратурата и Министерство на вътрешните работи няколко дни по-късно обвиненият върнал автомобила на потърпевшата. Тя незабавно закарала колата в автомивка. След това обвиненият повече не влезнал в автомобила до убийството на потърпевшата.

На 20.05.2022 година В. С. направил резервация за двупосочен самолетен билет до Италия и назад. На 26.05.2022 година вечерта обвиненият отишъл на адреса на потърпевшата и изчакал тя да се прибере.

По същото време Алена Щерк била на посетители при майка си. Тръгнала си към 22:40 ч. и се придвижила до дома си с персоналния си автомобил. Пристигнала към 00:00 ч. на 27.05.2022 година и слязла на равнище -1 на постройката, с цел да паркира колата. Виждайки това, обвиненият отишъл наоколо до автомобила. Когато потърпевшата се намирала отвън колата си, обвиненият, чрез непостоянен по делото корав тъп предмет, я нападнал нанасяйки ѝ голям брой удари в региона на главата, тялото и крайниците.

Спига предизвикал на Щерк тежка открита черепно-мозъчна контузия и голям брой кръвонасядания и охлузвания по главата, тялото и крайниците, като всяко едно от уврежданията ѝ било съпроводено с чувство за разнообразни по мощ болежка и страдалчество досега, в който потърпевшата изпаднала в безсъзнание. Вследствие на тежката открита черепно-мозъчна фрактура на черепа, кръвоизливи под мозъчните обвивки и травма на мозъчното вещество, Щерк е умряла.

Веднага по-късно Виктор Спига взел мобилния телефон на потърпевшата, сложил тялото ѝ в багажника на персоналния ѝ автомобил, качил се на шофьорското място и потеглил в посока към град Перник.

Когато стигнал до тревиста околност в региона на остарелия път I-6, водещ към помпена станция на гр. Батановци в посока от гр. Батановци към гр. Радомир, обвиненият спрял, извадил от багажника на автомобила тялото на потърпевшата и го захвърлил от дясната страна на пътя, покрил го с брезентово платнище, върху което сложил камъни, тухли, строителни материали и пластмасови детайли от автомобил.

След това се качил в колата на Щерк и се върнал в София. Отново с нейната кола посетил столичен хипермаркет, от където купил храна, калцуни, четка за под и почистващи препарати, отишъл на адреса на потърпевшата и паркирал колата ѝ на равнище -1. Незабавно се заел да почисти автомобила, след което го прибрал в гаражната клетка, качил се в жилището на Алена, където измил ръцете си и употребените от него принадлежности за разчистване и ги прибрал в найлонова торба, която взел при напускането на кооперацията и изхвърлил в резервоар за отпадък. Спига си тръгнал от вкъщи на потърпевшата към 05:45 ч. на 27.05.2022 година и се прибрал в своето жилище към 06:26 ч. на 27.05.2022 година

Малко след 10:00 ч. на същата дата наел лек автомобил и с него се придвижил до Гърция, на чиято територия влезнал към 19:00 ч. през ГКПП-Кулата. Продължил към пристанище Игуменица, откъдето с ферибот стигнал до пристанище Бриндиси в Република Италия.

Още до момента в който бил в България на път за Гърция, Спига разговарял със своя интимна другарка. Той ѝ споделил, че го упрекват за изгубването на Алена Щерк. Обвиняемият помолил приятелката си, в случай че някой я попита, да каже, че е била с него от 26.05.2022 година до сутринта на 27.05.2022 година, като се изключи времето, в което бил в хипермаркета. Тя се съгласила, а до момента в който разговаряли му превеждала публикации от български уеб сайтове. Така той схванал, че тялото на Щерк било открито. Тогава декларирал на приятелката си, че би трябвало да си откри юрист, изискал от нея да изтрие цялата си преписка с него и я помолил да споделя, че не го познава, в случай че я питат.

Разследването по случая е извършено от Столична дирекция на вътрешните работи под управлението и надзора на СГП.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР