Софийска градска прокуратура (СГП) наблюдава разследването по досъдебно производство, възложено

...
Софийска градска прокуратура (СГП) наблюдава разследването по досъдебно производство, възложено
Коментари Харесай

Продължава разследването по случая Локорско след като собственикът на камиона почина в ареста

Софийска градска прокуратура (СГП) следи следствието по досъдебно произвеждане, предоставено на следовател от Национална следствена работа (НСлС), по което са привлечени като обвинени шест лица за управление и присъединяване в проведена незаконна група и каналджийство, както и за причиняване на гибелта на 18 лица, жители на Ислямско емирство Афганистан, оповестиха от СГП.

Спрямо всеки от шестимата обвинени по искане на СГП Софийски градски съд взе мярка за неотклонение " задържане под стража “.

Днес, 05.06.2023 година, в Софийска градска прокуратура е получено документално съобщение от шефа на МЦ към ОСИН-София, че арестуваният под стража обвинен Т. Т. е умрял на 03.06.2023 година в следствения арест. Според известието в 11:02 ч. е извикан екип на ЦСМП, защото Т. Т. се е оплакал от болки в гърдите. Констатирана е висока стойност на артериалното налягане, само че без ЕКГ смяна. Дадена е терапия. В 15:00 ч. Т. Т. е открит паднал на пода на килията. Пристигналият екип на СМП в 15:12 ч. е установил гибелта му.

Образувано е настрана досъдебно произвеждане за закононарушение по член 123 от Наказателен кодекс, в границите на което ще се откри каква е повода за гибелта на Т. Т. и има ли проявено неведение или немарливо осъществяване на занимание или друга правно регламентирана активност, в резултат на което да е настъпил леталният излаз. Делото за закононарушение по член 123 от Наказателен кодекс е стартирано в изискванията на необходимост от следовател към следствения отдел на СГП и ще се организира под управлението и надзора на прокурор в СГП.

Междувременно следствието по делото за проведена незаконна група, каналджийство и за причиняване на гибелта на 18 афганистански жители, продължава под управлението и надзора на СГП.

В хода на следствието е открита самоличността на осемнадесетте умряли афганистански жители. За задачата са били осъществени разпознавания от страна на роднините на предоставени фотоси на труповете, лицево-идентификационни експертизи и ДНК-експертизи.

Със съдействието на Посолството на Ислямска република Афганистан в гр. София са открити наследниците на умрелите лица и същите са  надлежно известени за правата си в наказателното произвеждане.

По делото са показани документи, видно от които посланикът на Ислямска република Афганистан в Република България упълномощава представител на Спешна помощ Турция да движи всички въпроси от освобождението на тялото на умрелите от КСМД – УМБАЛ " Александровска “ – София до превозването им до интернационално летище в Истанбул, Република Турция, откъдето с полет на държавната авиолиния " Ариана “ да лети до Афганистан.

Към момента СГП е освободила тленните остатъци на всички 18 умряли афганистански жители и същите са предадени по описания ред.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР