Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем заместник-министъра на здравеопазването М.

...
Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем заместник-министъра на здравеопазването М.
Коментари Харесай

Зам.-министър на здравеопазването бе обвинен в длъжностно престъпление

Софийска градска прокуратура притегли като обвинен заместник-министъра на опазването на здравето М. З. за това, че в интервала 30.12.2010 – 18.05.2011 година в гр. София, е нарушил служебните си отговорности, като е издал позволения на частното лечебно заведение „ Вива Медика “ ООД – гр. Враца да прави медицински действия на територията на държавната болница „ Христо Ботев “ АД – гр. Враца, оповестиха от прокуратурата.

Става дума за Михаил Зортев, който подаде оставка през 2011 година след единствено 8 месеца на поста. Зортев отговаряше за сектор " болнична помощ ". Преди да стане зам.-министър, той беше изпълнителен шеф на болничното заведение в Кюстендил

" С това деяние обвиненият е нарушил Закона за лечебните заведения (чл. 9, алинея 6). „ Вива Медика “ ООД е получила правото да реализира медицински действия по анестезиология и интензивно лекуване, вътрешни заболявания, хирургия, ортопедия и травматология, макар че същите действия се правят и от държавното лечебно заведение. Настъпилата щета от дейностите на М.З. е в размер на 12 881 505 лв. – сумата, платена от НЗОК на частното сдружение за осъществяваните дублетни медицински действия. От действието са настъпили обилни нездравословни последствия за държавното лечебно заведение МБАЛ „ Христо Ботев “ АД гр. Враца в размер на неполучените от НЗОК 12 881 505 лв.. Извършителят е лице, което заема отговорно служебно състояние и казусът е изключително тежък.

Деянието е съставомерно по чл.282, ал.3, вр.ал.2, вр.ал.1, вр.чл.26, ал.1 от Наказателен кодекс.

На М.З. е наложена мярка за неотклонение „ парична гаранция “ в размер на 5000 лева ", оповестяват още от прокуратурата.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР