Софийска фирма Геоконструкт ООД ще обследва състоянието на Джамбаз тепе

...
Софийска фирма Геоконструкт ООД ще обследва състоянието на Джамбаз тепе
Коментари Харесай

Обследват опасните места на Джамбаз тепе

Софийска компания „ Геоконструкт ” ООД ще обследва положението на Джамбаз тепе и ще предложи на Община Пловдив разновидности по какъв начин да се укрепят скалите.  Дружеството е единственият претендент, който взе участие в публичната поръчка за изследване и планиране на укрепителни мероприятия за укрепване на скалния откос на Джамбаз тепе. Офертите трябваше да се подадат до 8 септември. До този миг не са прегледани ценови предложения. За планиране са избрани 150 000 лв. без Данък добавена стойност. 

Дейността на компанията, чийто шеф е Николай Михайлов, е напълно обвързвана с геотехническо, хидротехническо и транспортно изследване и планиране.

Кметът Здравко Димитров  коментира, че незабавно откакто бъде направен план, ще стартират укрепителните работи на тепето, което се намира под къщата до Античния спектакъл против църквата " Св. Петка ".

Ако софийската компания дава отговор на всички условия, планът ще бъде подготвен до няколко месеца.

Подобно проучване беше извършено преди една година на прилежащия рид – Тексим тепе под Античния спектакъл, и на Бунарджика. Според експертизата на проф. доктор Николай Добрев, началник на секция „ Геоложки рискове и опасности ” към Геологически институт при Българска академия на науките и  неговия сътрудник доцент доктор Мирослав Кръстанов, тук-там има процеси на сриване поради ерозия в основите, изветряване, въздействие на температурите, както и вследствие на строителна активност.



Те предизвестяват, че в случай че не се вземат  укрепителни ограничения, скални парчета могат да се срутят надолу и да доведат до злополуки.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР