София запазва деветото си място сред най-бързо растящите градски жилищни

...
София запазва деветото си място сред най-бързо растящите градски жилищни
Коментари Харесай

София остава един от най-бързо растящите жилищни пазари в света

София резервира деветото си място измежду най-бързо растящите градски жилищни пазари в света през третото тримесечие в показател на консултантската компания Knight Frank, който обгръща 107 града. С годишен растеж на цените на жилищата от 8.8% и с 4.9 на 100 на тримесечна база българската столица изпреварва Филаделфия и Богота и се подрежда директно след Варшава и Пърт.

Въпреки това София не е измежду най-нажежените пазари в света. В мрачно алено по този индикатор са Анкара и Истанбул надлежно с повишаване от 102 и 77% на годишна база. Четвърто и пето място се заемат от Дубай (18%) и Загреб (14%).



През второто тримесечие на 2023 година консултантската компания още веднъж сложи българската столица на девета позиция с годишен растеж на цените от 8.8 на 100.
 София София е един от най-бързо растящите градски жилищни пазари в света
Според Knight Frank жилищните пазари в света са траяли да демонстрират постоянен растеж на цените в края на 2023 година макар рекордното повишаване на лихвите от края на 2021 година насам. Средните цени на жилищата са отбелязали спад на тримесечна база единствено през последното тримесечие на 2022 година, след което цените са се повишили с 2.7 на 100.

Основните аргументи за тези цени се резервират ниски наличия, растеж на заплатите над темпа на инфлацията, нараснали спестявания на семействата и лимитирано строителство на нови жилища, отбелязва консултантската компания. Тези фактори дружно способстват за запазването на цените на равнища, които подлагат на напън обичайните индикатори за досегаемост, изключително с повишението на разноските за обслужване на задълженията, добавя тя.

На дъното на класацията на Knight Frank европейските пазари са изправени пред по-тежка среда, като Стокхолм, Братислава и Франкфурт означават двуцифрен спад на цените от надлежно 12%, 10.3% и 10.1%. В десетката на най-слабите градски жилищни пазари в света попадат още две скандинавски столици – Копенхаген и Хелзинки, а също и още един немски град - Хамбург.

Цените още веднъж стартират да порастват, само че заплахата от допустимо намаляване в бъдеще се резервира поради ограничението на достъпността “, предизвестява Лиъм Бейли, световен началник на отдела за разбори в Knight Frank.

„ Собствениците на жилища въздъхват с облекчение, защото лихвите наподобява ще стартират да понижават през 2024 година Макар че това са позитивни вести за хората, обезпокоени от прехода към жилищни заеми с по-високи лихви, значимо е да се означи, че съгласно упованията лихвите ще се стабилизират на по-високи равнища от тези, с които купувачите на жилища привикнаха по време на пандемията “, разяснява той.
Какво се промени?
Цените на жилищата порастват няколко поредни тримесечия и това поражда въпроса дали прокламираното закъснение на жилищния пазар е достигнало своя край. Макар че упоменатите фактори ще продължат да поддържат цените през 2024 година, множеството основни градски жилищни пазари в света не престават да се борят с лимитирана досегаемост.

В резултат на това доста бъдещи купувачи на жилище са принудени да навлязат на наемния пазар поради незадоволителни средства за първична вноска и вероятностите за високи лихви по жилищните заеми.

Въпреки възобновяване на растежа на цените редица източници на напън ще попречат на по-устойчиво възобновяване на жилищния пазар, в това число възкръсване на покупко-продажбите с жилищни парцели. Основни измежду тези трудности са по-високите разноски за обслужване на жилищните заеми. Макар че се чака лихвите по ипотеките да намалеят през 2024 година поради предстоящи намаления на основните лихвени проценти в Съединени американски щати, Европа и други райони, разноските за обслужване на дълга ще бъдат доста по-високи от равнищата преди пандемията. Този фактор в допълнение ще задълбочи натиска върху достъпността за семействата, които се пренасочват от по-евтини покупко-продажби, контрактувани през последните години, отбелязва Knight Frank.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР