София. За първи път ще бъде показана част от стотиците

...
София. За първи път ще бъде показана част от стотиците
Коментари Харесай

Част средновековно съкровище от крепостта Калиакра, открито през това лято, ще бъде показана за първи път в Националния исторически музей на 13 декември

София. За първи път ще бъде показана част от стотиците златни и сребърни монети, както и украшения от средновековното богатство от крепостта Калиакра, намерено през това лято от екипа на доцент доктор Бони Петрунова, шеф на Националния исторически музей (НИМ). Това оповестиха от пресцентъра на музея . Ценните експонати са реставрирани и консервирани и ще бъдат показани в границите на тематичната галерия „ Археологическите открития на Националния исторически музей. Обекти, съкровища и проучватели през 2018 година ”, с която по алегоричен метод ще бъде закрита археологическата година в Националния исторически музей. Така ще бъде възобновена и позабравената процедура музеят да демонстрира пред необятната аудитория находки, излезли от земните пластове в годината на откриването им. Изложбата ще бъде открита на от 11.00 часа на 13 декември в НИМ.
Неин куратор е проф. доктор Иван Христов – зам.-директор по научно-изследователската активност на Националния исторически музей.
В богато аранжираните витрини ще бъдат изложени най-значимите от над 400-те движими културни полезности, открити през годината. Върху особено направени постери ще бъдат илюстрирани елементи от археологическите обекти.
Археологическата 2018-а година на Националния исторически музей бе извънредно богата, посредством най-много на напъните на научните ръководители: доцент доктор Бони Петрунова, проф. доктор Иван Христов, гл. ас. доктор Мариела Инкова, доктор Маргарита Попова, докторант Виолина Кирякова, Мартин Христов, Павлина Девлова.
През 2018 година музейните археолози от Националния исторически музей организираха 21 теренни проучвания - 17 археологически разкопки, две теренни обхождания, две геофизични изследвания и едно теренно наблюдаване.
Проучванията бяха осъществени със средства на Националния исторически музей, на Министерството на културата, на частни спомоществователи и на локалните общини. За мащаба на теренната работа, с изключение на броят на експедициите, приказва и фактът, че изследванията бяха осъществени на територията на цялата страна: по Черноморското крайбрежие, в Родопите, в Централна Северна и Северозападна България, в Плана планина, Витоша, Карловската долина, Тракийската равнина, София. Бяха проучени селищни могили, антични и средновековни замъци, надгробни могили и селища.
Откритите движими културни полезности ще обогатят фонда на музея, а резултатите от богатото археологическо лято за експертите от Националния исторически музей ще бъдат обнародвани на страниците на музейните издания.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР