София. За да има намаление на цената на топлинната енергия,

...
София. За да има намаление на цената на топлинната енергия,
Коментари Харесай

Иван Иванов, КЕВР: За да има намаление на цената на топлинната енергия, е необходимо да има намаление на тази на природния газ

София. За да има понижение на цената на топлинната сила, е належащо да има понижение на тази на природния газ. Това сподели ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов по време на конференция след извършеното закрито съвещание в профилиран състав „ Енергетика “, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “. „ Цената на топлинната сила е обвързвана с тази на природния газ. Към момента, макар че в действителност това съществено изменение на пазара на недопечен нефт отмина, по причина, че отчитаме 9-месечен предхождащ интервал за изменение на цените на различните горива, такова понижение няма. Следим деликатно по какъв начин се трансформират цените на международния пазар, на първо място на суровия нефт, и имаме съображение да считаме, че цените могат да намалеят като цени на суровия нефт “, разяснява Иванов. По думите му, с цел да има обаче съображение за понижаване на цената на топлинната сила в границите на годишния регулаторен интервал от 1 юли т.г. до 30 юни идната година, такова изменение би трябвало да бъде доста т.е. с повече от 5%. Иванов увери, че ще наблюдават обстановката и медиите ще бъдат осведомени през месец септември.
„ Това, което КЕВР чака в идващите месеци и което маркира значително и последващи стъпки, които би трябвало да се подхващат, е обвързвано с 3 съществени фактора. На първо място това е смяна в Закона за енергетиката, което да промени статута на НЕК, като единствен покупател, което е нужна стъпка за по-нататъшна либерализация на пазара. На второ място е създаване на ограничения за отбрана на енергийно уязвимите консуматори. На трето място е електрическата сила, която се създава от сдруженията в състава на БЕХ, а това са Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “, АЕЦ „ Козлодуй “ и НЕК да бъде напълно предоставена на електроенергийната самостоятелна борса “, добави ръководителят на КЕВР. Според него това ще изсветли всички контракти и ще отстрани подозренията дали има нелоялни и неправилни практики при сключването на контракти от тези сдружения. „ Считам, че това ще бъде доста значима стъпка напред към либерализация и внезапно повишение на ликвидността на борсата, което ще разреши на самия регулатор, когато предвижда усреднена цена за идващ регулаторен интервал, тя да бъде оптимално близка до действителната “, сподели още Иван Иванов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР