София. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева отправи

...
София. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева отправи
Коментари Харесай

Министър Екатерина Захариева: С политиците на Република Македония преодоляхме различията, ред е на историците

София. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева насочи одобрение към участниците в смесената комисия от учени от България и Република Македония в първото ѝ съвещание, провело се през днешния ден в София, оповестиха от пресцентъра на Министерството на външните работи . Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и просветителните въпроси бе основана по силата на Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред двете страни. „ Най-важното е в този момент да установите дух на доверие и даже и да имате разногласия, да се придържаме към Договора “, сподели министър Захариева. „ Нека следваме освен буквата на контракта, само че и духа му “, сподели още тя. Вицепремиерът уточни, че при непрекъснатите си визити в Република Македония усеща желанието на хората от двете страни на границата да поддържат връзка и да означават дружно значими събития.
Това предпочитание е въодушевило политиците от двете страни, с цел да подпишат преди година контракта. „ Този дух на позитивизъм поведе след себе си и въпроса с името на Република Македония, демаркацията на границата сред Косово и Черна гора, продължаването на разговора Белград - Прищина и признатото на последния Европейски съвет решение за разширение, касаещо Албания и Република Македония “, продължи министърът. „ Мисля, че в този момент всички имаме потребност от отговорност и кураж, да признаем очевидните неточности от предишното и от двете страни, с цел да живеем дружно и да мислим за младежите “, сподели първият посланик на България.
Тя уточни, че политиците чакат от комисията резултати и прикани учените в нея да стартират работа с общите лица и събития, които двете страни могат да празнуват, преди да преминат към преразглеждане на учебниците по история.
„ Нека комисията покаже европейски дух! Вярвам, че ще ни помогнете да продължим с безкористната си поддръжка към вас, да даваме страните си за образец и да желаеме от останалите европейски водачи същата храброст, която ние показахме “, приключи Захариева.
Съпредседател на комисията от българска страна е професор Ангел Димитров, първият дипломат на България в Република Македония. Сред членовете са професорите Иван Илчев и Кирил Топалов, доцентите Наум Кайчев и Даниел Вачков и други. Всички участници са с потвърдена научна и професионална известност, а някои - и с дипломатически опит. Целта на учените е да допринесат за обективното пояснение на исторически събития и отразяването им в учебниците на двете страни. Комисията показва пред двете държавни управления годишен отчет за работата си.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР