София. В България най-критичният период за слани е около Гергьовден

...
София. В България най-критичният период за слани е около Гергьовден
Коментари Харесай

Доц. д-р Сава Табаков: В България най-критичният период за слани е около Гергьовден и тогава са най-уязвими всички овощни видове

София. В България най-критичният интервал за слани е към Гергьовден и тогава са най-уязвими всички овощни типове. Това сподели в изявление за Агенция „ Фокус “ доцент доктор Сава Табаков, учител в Катедрата по зарзаватчийство в Аграрния университет в Пловдив, във връзка със положението на овощните култури в страната при започване на пролетта. „ Нека хората да не си мислят, че има такива овошки, които са по едно и също време доста лесни и доста доходни. Всички овощни типове имат проблеми. Но в случай че приказваме за провали от слани и от мраз, несъмнено най-вече устоят ябълките и крушите. Обаче те пък имат много по-тежка растителна отбрана, по-дълъг интервал на развъждане, продажбите са по-бавни и продължителни. Така че няма лесни овошки. Няма такива, които да нямат проблеми – или ще бъдат уязвими от сланите, или ще бъдат уязвими от преваляванията като черешата и ягодата, или пък ще е тежка растителната отбрана и по-трудно ще се продава “, сподели още той и съобщи, че идеални овошки не съществуват.
„ Препоръчвам на тези, които желаят да гледат в дворовете си овощни дървета, да извърнат по-сериозно внимание на растителната отбрана, да ги поливат постоянно, да торят с оборски тор есенно време и просто им би трябвало шанс. Няма мероприятия, които да могат да ги спасят от тези промени на времето и такива нехарактерни негови изяви – този година беше топъл януари и началото на февруари, а на първи март бяха регистрирани най-ниските температури. Това не е типично за нашата страна и по тази причина се получават и тези проблеми. Но това не се случва за първи път, просто земеделието е рисковано. Но с цел да могат хората да берат плодове постоянно, би трябвало да гледат в селото какви остарели овощни дървета има – това е към този момент основана традиция и опит какво става там, кое най-вече устоя при тези съответни почвено-климатични условия. А към този момент при внасянето на нови екзотични хрумвания е рисковано, тъй като климатът не дава отговор за развъждане на всички овощни типове “, сподели още доцент Табаков. По думите му най-важното е да се прави вярна резитба и прореждане на плодовете, когато дърветата са доста претрупани. „ Тази година няма да е по този начин, само че популярност Богу, че има и последващи “, разяснява той.
Цветилена СИМЕОНОВА

Пълния текст на изявлението четете по-късно в „ Мнение ”

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР