София. Успехът на България като председател на Съвета на ЕС

...
София. Успехът на България като председател на Съвета на ЕС
Коментари Харесай

Външният министър на Плоша Яцек Чапутович: Успехът на България като председател на ЕС ще бъде успех и на Полша

София. Успехът на България като ръководител на Съвета на Европейски Съюз ще бъде триумф и на Полша. България е съществена страна за нас през идващите шест месеца и всички страни би трябвало да я подкрепим. Това съобщи министърът на външните работи на Полша Яцек Чапутович на конференция след срещата си с българския заместител министър-председател и външен министър Екатерина Захариева, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи .
Той акцентира поддръжката на Полша за целите на България като ръководител на Европейски Съюз, изключително към уговорката й за развиването на връзките на Европейски Съюз със страните от Западните Балкани. „ Вярвам, че срещата на върха, която организирате в София ще бъде доста значима от позиция на страните в района “, съобщи първият посланик на Полша.
„ Радвам се, че с Полша имаме доста сходна позиция за нашите цели за страните от Западните Балкани. Благодаря за тяхната поддръжка за самодейностите на България, свързани с европейското бъдеще на страните от района “, съобщи от своя страна първият ни посланик.
Екатерина Захариева пожела триумф на поста външен министър на своя полски сътрудник и го увери, че постоянно може да разчита на другарството на България.
„ Полша е значима страна за Европейския Съюз и дълготраен съдружник и другар на България. Миналата седмица един поляк, ръководителят на Европейския съвет разплака хиляди, милиони българи пред телевизионните екрани. Той го направи с изявлението си при откриването на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, с тирада на български език, и го направи освен като ръководител на Съвета, само че и като поляк. Така затвърди чувството сред двата народа какъв брой близки са те в действителност “, акцентира е изявлението си Екатерина Захариева.
Двамата министри означиха, че през 2018-та година се навършват 100 години от установяването на двустранни връзки сред България и Полша. „ Надявам се да подтикваме нашите жители да се събират по-често, а те го вършат и това се вижда от данните за туристическия поток сред двете страни, които се усилват непрекъснато “, означи министър Захариева по този мотив.
В рамките на пленарните си диалози през днешния ден двамата министри разискаха и тематики от европейския дневен ред. „ За нас като ръководител е доста значимо да реализираме прогрес по значимите за всички европейски жители досиета “, посочи вицепремиерът Захариева.
България и Полша споделят сходни визии както по Общата външна политика и политика за сигурност, по този начин и по Кохезионната политика и Общата селскостопанска политика. „ Нашето мнение е, че това е една от най-важните и най-хубавите политики на Европейски Съюз, която би трябвало да продължи и в бъдеще, за идната финансова рамка. Това е политика за взаимност, стопански напредък и доближаване сред страните членки “, акцентира българският външен министър.
По тематиката за общата политика за убежища и опазването на външните граници, Захариева означи, че по време на Председателството си България ще направи всичко допустимо да сближи позициите и да завърши с работата по комплекта от ограничения и досиета, които са свързани с тази тематика.
Българският външен министър и полският й сътрудник разискаха и процедурата по член 7, стартирана от Европейската комисия на 20 декември предходната година. „ Радваме се на разговора, който виждаме. Надявам се, че дружно ще стигнем до добър излаз от тази обстановка. Можете да разчитате на нашето доброжелателно и независимо отношение по този въпрос “, съобщи Екатерина Захариеваи приветства проекта на полската страна за срещи и диалози с Европейска комисия.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР