София. Управляващите умишлено завишават процента излишък. Те залагат по-нисък процент

...
София. Управляващите умишлено завишават процента излишък. Те залагат по-нисък процент
Коментари Харесай

Пламен Милев, БСП: Управляващите умишлено залагат по-висок излишък, за да харчат повече, както те решат, без дебат и обсъждане в НС

София. Управляващите съзнателно завишават % остатък. Те залагат по-нисък % на Брутният вътрешен продукт, след което го актуализират и се стига до по-голяма събираемост. Прави се за, събраните средства, да не се дискутират и подлагат на разискване в Народно събрание, а единствено с едно решение на Министерския съвет, да бъдат преразпределени по решение на ръководещите. Това съобщи Пламен Милев, основен специалист в Направление „ Публични политики “ към Народно събрание на Българска социалистическа партия по време на разискване на бюджета на Българска социалистическа партия в сферите обществена политика и опазване на здравето, оповестиха от пресцентъра на Българска социалистическа партия .
„ Българска социалистическа партия предлага да преминем към прогресивното подоходно облагане, повдигане на оптималния застрахователен приход от 2600 на 3300 лева, вследствие на което предлагаме необлагаем най-малко в размер на МРЗ. Разликата от нея до 3300 лева, да се полза с 10%. От тази сума до 10 000 лева с 15%, и над 10 хиляди лв. – с 20%. Предлагаме същата прогресивна канара и за налога върху дивидента. Съчетанието на тези две скали компенсира бюджетния недостиг, който ще се появи единствено от въвеждане на необлагаемия най-малко “, изясни той и добави, че Българска социалистическа партия предлага увеличение на приходната част, вследствие на събираемостта, като планува бюджетен недостиг 1,4-1,5%.
„ В предложенията за бюджет на ръководещите от 22 обществени придобивки, без смяна остават 18. Нищо не се прави нито за децата с увреждане, нито за еднократните помощи при раждане, нито за помощите за близнаци, нито за майките-студенти. В обстановка на демографски колапс, в най-бедната, най-необразованата страна, в предложенията за бюджета на ръководещите ни, се оферират единствено фиктивни ограничения “, съобщи Емилия Масларова, ръководител на Съвета по обществена политика към Народно събрание на Българска социалистическа партия. По думите й фокусът в различния бюджет на левицата е ориентиран към опазването на здравето, обществената политика, образованието и развиването на районите в България.
По отношение на обществената политика, Българска социалистическа партия предлага да се завиши компенсацията за развъждане на дете на обезпечените майки, в размер на МРЗ. „ Управляващите оферират със 130 лева по-малко от нас. Предлагаме разширение обсега на помощите за децата в първи клас, което значи те да се дават на децата до четвърти клас, което ще обхване 120 000 деца. Също, преизчисляване на всички пенсии, а не увеличение единствено на минималната, с осигурителния приход, не по-назад от 2013 година, което ще обхване над 1 200 000 пенсионери. Това ще бъде позитивен знак, заслужено преизчисляване, а не просто административно тяхно повдигане “, разясни Масларова.
„ Предлагаме също спомагателна поддръжка за хората с увреждания и самотно живеещи възрастни, като се усили помощта на персоналните асистенти в размер на към 60 млн. лева Увеличаване и на среднодневния размер на компенсацията за безработица, което с години стои на 7,2 лева, като ние предлагаме то да стане 12 лева Управляващите оферират то да бъде 9 лева, което значи, че с по 3 лева дневно ще бъдат ощетени безработните, които са се осигурявали за риска „ Безработица “ години наред “, уточни тя.
„ За нас здравето не е стока “, съобщи доцент Асен Златев, ръководител на Съвета по опазване на здравето към Народно събрание на Българска социалистическа партия по време на разискването. По думите му болничната помощ се развива на взаимно изключващи се тези. „ Закриват се цели лечебни заведения, без да има аргументация, като в същото време се откриват многочислени нови частни лечебни заведения. Задълженията на лечебните заведения непрестанно се усилват. Здравеопазването е в сериозно положение, по тази причина упоритостта на Българска социалистическа партия с различния бюджет е да се обезпечат спомагателни средства в размер на 985 млн. и 200 хиляди лева, въвеждане на националната здравна карта, унищожаване на статута на търговски сдружения на държавните и общински лечебни заведения “, изясни Златев. Той акцентира, че левицата предлага нарастване с 500 млн. лева за опазване на здравето. „ Нужна е нова идея, нов модел на системата на опазването на здравето “, уточни той и добави, че съгласно левицата е нужно изцяло гратис, налично и навременно здравно обслужване на здравноосигурените лица, според Конституцията ни.
„ Невъзможно е качествено здравно обслужване за съвсем една трета от популацията, заради липса на лекари и медицински личен състав. Разходите за здраве надвишават с над 5% бюджета на всяко домакинство у нас, което всяка година води до обедняване на 4% от популацията. Все по-често и здравни служащи, и пациенти търсят лекуване в чужбина “, сподели той. Според него извънболничната здравна помощ е оставена на саморегулиране. „ Лимитът на направленията крие голям риск за живота на пациентите. Спешната помощ е неефективна - липсват фрагменти, има неприятно съоръжение на колите за спешна помощ, остарялата техника “, изреди част от проблемите в областта на опазването на здравето доцент Златев.
„ Ако забележим бюджета на НЗОК, ще разберем, че три лечебни заведения в страната държат 21% от бюджета на касата. Два града в България държат 70% от бюджета на НЗОК “, съобщи проф. Георги Михайлов, депутат от левицата и член на Комисията по опазване на здравето в Народно събрание. По думите му внезапно е изменен салдото сред Министерство на здравеопазването и НЗОК в последните 10 година „ Бюджетът на Министерство на здравеопазването е намалял, като механично към здравната каса са трансферирани големи пера, които са обществено значими медицински действия “, уточни той. Проф. Михайлов сподели също, че задълженията на лечебните заведения ги водят до банкрут. „ Проблемът с фокусирането върху районите в България е извънредно сериозен. Огромна част от българските жители нямат действителен достъп до опазване на здравето “, безапелационен бе той.
В инициираната от Българска социалистическа партия полемика участваха и Антон Кутев, зам.-председател на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ и ръководител на Комисията по жалбите и връзките с Неправителствени организации в Народно събрание, Георги Гьоков, депутат от левицата и зам.-председател на Комисията по труда и обществена политика в Народно събрание, доцент Д-р Георги Йорданов, зам.-председател на Комисията по опазване на здравето в Народно събрание, представители на Неправителствени организации, организации на хора с увреждания, специалисти в сферите на опазването на здравето, образованието, икономисти, финансисти.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР