София. Уникална операция за Югоизточна Европа с 3D принтиран индивидуален

...
София. Уникална операция за Югоизточна Европа с 3D принтиран индивидуален
Коментари Харесай

Уникална операция за Югоизточна Европа с 3D принтиран индивидуален имплант спаси 43-годишен мъж с рак на лицето в УМБАЛСМ „Пирогов”

София. Уникална интервенция за Югоизточна Европа с 3D принтиран самостоятелен имплант избави 43- годишен мъж с рак на лицето в УМБАЛСМ „ Пирогов ”, оповестиха от здравното заведение. Един от най-хубавите експерти в региона на лицево-челюстната хирургия се завърна от Англия, с цел да извърши автотрансплантацията. Оперира в Неврохирургията на Университетската Многопрофилна Болница за Активно Лечение и Спешна Медицина „ Пирогов ” поради опциите на клиниката, които разрешават интрердисциплинарен метод и осъществяване на огромни, тежки интервенции и лекуване.
Екипът на доцент доктор Николай Янев трансплатира 3D принтиран титаниев имплант, направен в Германия по самостоятелна мярка на пациента върху лицето на 43-годишен мъж от София, който има злокачествено образувание. Туморът и разсейките са засегнали сериозна част от лицето на пациента. След продължителни съвещания и прегледи от експерти от разнообразни лечебни заведения, мъжът има шанса да се свърже с доцент Николай Янев. Лицево-челюстният хирург е потвърден експерт, както у нас, по този начин и в Европа. Активната му работа в Англия го е усъвършенствала в региона на лицево-челюстната и онко хирургията. Там доцент Янев се занимава интензивно точно със спасяването на пациети, които имат рак на лицето, употребявайки най-съвременната технология на 3D принтирането, основана от немския консорциум „ KLS Martin Group ”. Интервенцията, граничеща с фантастика, доцент Янев избра да извърши точно в Неврохирургията на „ Пирогов ”, поради изключителните благоприятни условия на операционния блок и неврореанимацията, с които разполага звеното на проф. Николай Габровски.
Ревюлюционната за Югоизточна Европа намеса продължи над 12 часа. По време на нея в операционната на Неврохирургията на „ Пирогов ” доцент Николай Янев, доктор Светослав Славков и екипът отстраниха костта и меките тъкани, наранени от тумора. На тяхно място реплантираха с микроскопска техника част от фибулата или така наречен „ дребен пищял ” (дългата тръбеста кост в задната долна част на крака) и я фиксираха към индивидаулно направения посредством 3D технологията титаниев имплант. Всичко това се случва с помощта на високотехнологичния развой, при който лекарите задават на софтуера параметрите на работа до най-малкия подробност, както и непрекъсното разрастващите се професионални умения и колаборация сред медицината и инжинерните науки.
Предоперативните стадии, през които мина пациентът са съществени и поставят основите на положителния резултат. Най-напред доцент Янев прави високоспециализирани проучвания, които не просто потвърждават болестта, само че и са насочна точка в основаването на самостоятелната направа на импланта, заместващ „ изядената ” от тумора част на лицето.
След това доцент Янев качва резултатите от скенера в специфичната платформа на „ KLS Martin Group ” и техните сътрудници за Балкансия полуостров, компания „ BIOPRINT ”. Попаднали там, те се обработват от специфичен програмен продукт, който основава самостоятелния и строго характерен имплант. През цялото време на този високотехнологичен развой, хирургичният екип в София организира конферентна връзка с екипа на софтуерния колос в Тутлинген, Германия. Там, в действително време се реализира виртуална интервенция с унищожаване на засегнатите от тумора тъкани и трансфер на тъкани от отдалечени елементи на тялото, с цел да се реализира оптимално най-хубаво възобновяване на лицевите недостатъци. Доцентът следи по какъв начин компютъра на първо време основава модел на лицето, в който попадат даже най-малките елементи от засегнатата от онкологичното заболяване част на челюстта. След това софтуерът „ отстранява ” тази зона и стартира точно да съзада виртуален имплант, който ще бъде подложен по-късно при интервенцията. Абсолютно от самото начало софтуерът и немските инжинери желаят удостоверение за точността на детайлите от доцент Николай Янев. Специалистът има последната дума за утвърждение преди 3D принтерът да извае самостоятелната мярка „ водачи ”, модели и титаниев имплант. След като лицево-челюстния хирург е изцяло задоволен от най-подходящото предложение, той дава отговор на софтуера позитивно и процесът на принтиране започва.
След довеждане докрай на процеса на обмисляне и неведнъж потвърждаване на обособените стъпки в самия проект, KLS Martin Group създава действителен модел на лицето и оперативната зона, водачи за костните срязвания, както в региона на лицето, по този начин и на отдалечените костни тъкани, които ще се употребяват за възобновяване на лицевите недостатъци.
Готовият 3D имплант дойде в България при започване на август. Пациентът към този момент беше квалифициран, с цел да може екипът на доцент Николай Янев да в профил тежкото лицево заболяване и да извърши автотрансплантацията на тъкани от отдалечени елементи на тялото.
След приемането му в България, екипът реализира комплицираната многочасова интервенция, за премахване на тежкото лицево заболяване и трансплантира тъкани от отдалечени елементи на тялото, за възобновяване на лицето. Светилото в региона на лицево-челюстната хирургия, избра да извърши тежката по размер интервенция, точно в неотдавна ремонтираната и оборудвана с най-съвременна техника, неврохирургична операционна. В момента пациентът получава съответни грижи по международен протокол в неврореанимацията на университетската незабавна болница „ Пирогов ”.
Доц. Николай Янев избра да извърши неповторимата трансплантация точно тук, в „ Пирогов ”, защото е осведомен с опциите на клиниката на националния съветник по неврохирургия проф. Николай Габровски. Доц. Янев показа, че е прелестно впечатлен, че в България към този момент има сходни клиники, отговарящи на последните, модерни трендове в опазването на здравето.
Проф. Николай Габровски акцентира, че пироговската клиника по неврохирургия не просто е основала условия за оперативно, реанимационно и постоперативно лекуване, а и фрагменти, които могат да употребяват потенциала й. Според проф. Габровски тази взаимна трансплантация, в която взе участие интердисциплинарен екип от разнообразни експерти, е характерен образец по какъв начин съместните старания могат да сплотяват конкурентните медицински структури в името на най-хубавото за пациентите.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР