София. Укрепването на връзките на сънародниците ни в чужбина с

...
София. Укрепването на връзките на сънародниците ни в чужбина с
Коментари Харесай

Държавният глава Румен Радев: Укрепването на връзките на сънародниците ни в чужбина с България е приоритет на президентската институция

София. Укрепването на връзките на сънародниците ни в чужбина с България е приоритет на президентската институция, съобщи през днешния ден президентът на среща с представители на българската общественост в Румъния. В посолството ни в Букурещ президентът Румен Радев беседва с управленията на Съюза на българите в Банат, Федерацията на българската общественост в Румъния и с наши сънародници, които живеят в северната ни съседка. Това оповестиха от прессекретариата на президента.
„ Благодаря ви, че продължавате да пазите нашата богата просвета и история. Да бъдеш българин отвън родината не е леко, само че вие сте съумели да съхраните своята еднаквост и български дух към този момент няколко епохи “, съобщи Румен Радев по време на срещата.
Президентът Радев акцентира пред представителите на българската общественост, че дружно със своя румънски сътрудник президента Клаус Йоханис са удостоверили готовността на България и Румъния да работят за възстановяване и разширение на транспортните връзки сред двете страни – за построяването на нови мостове и фериботни линии през река Дунав, които да свържат хората, бизнеса и районите от двете страни.
По време на срещата президентът уточни пред сънародниците ни в Румъния, че страната ни ще работи поредно за възобновяване на опцията българската общественост в Букурещ да има собствен църковен храм, в който богослужението да се прави на български език. От своя страна представителите на българските сдружения в Румъния приканиха и за изпращането на още един преподавател по български език за локалната българска общественост. Направено беше предложение България да предприеме самодейност за превръщането на адвокатските фирми на братята Евлоги и Христо Георгиеви в музей на Българското възобновление в Букурещ и на другарските българо-румънски връзки.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР