София. Това е новост за нас. Ние го чухме от

...
София. Това е новост за нас. Ние го чухме от
Коментари Харесай

Джемал Фаик, Главното мюфтийство: Крайно време е България да се отърси от комплекса на малкия народ

София. Това е оригиналност за нас. Ние го чухме от диалог по БНР. Нямам меродавен източник на информация, която да удостоверява изявлението на турския външен министър. Ние не сме страна по това политическо говорене ”. Това сподели Джемал Фаик – основен секретар на Главното мюфтийство в предаването „ Здравей България ” по Нова телевизия по отношение на изявлението на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който на обществена тирада съобщи, че се е обаждал в София и е упорствал за избрани моменти в религиозния ни закон, като споделя, че измененията са настъпили вследсвие на турска интервенция.
„ Крайно време е България да се отърси от комплекса на дребния народ. Ние сме суверенна страна и не мисля, че който и да е външен министър би повлиял на политиците в страната ”, сподели Фаик.
Той разяснява и измененията в закона, които позволяват външното финансиране на религиозните организации. Според него дарението било свободен акт, насърчен от всички аврамови религии – „ да се харчи в името на Алах ”. „ Няма по какъв начин на 100% страната да поеме всичко по отношение на религията. Всички, които внесоха законопроекта бяха срещу да се лимитира външното финансиране ”, добави основният секретар. По думите му от това външно финансиране минимум получавало мюсюлманското изповедание и по най-прозрачния метод. Това били 2 милиона годишно от Дианета за подкрепяне на три духовни учебни заведения и висшия ислямски институт.
„ Когато се направи среща с патриарх Неофит, министър председателят сподели, че по никакъв метод няма да се излезе от думата на Светия синод. Благодарени на тях не се спря външното финансиране ”, съобщи Фаик.
„ Не сме си плащали налозите тъй като Главно мюфтийство не беше оставено да работи обикновено от редица хора, няма да загатвам имена. От 2006 година до 2012 година когато бяха огромните бружения в основно мюфтийство – в него имаше децентрализация по локални поделения и след направена инспекция се откриха доста нарушавания ”. Така Фаик отговори на въпроса за какво мюфтийството не си е плащало налозите. Най-важното съгласно него било, че не били укривали налозите и били заявили всичко „ до стотинка ”
Той добави, че дали предходния основен мюфтия е крал налози или не – ще бъде казано от съда.
„ Изплащането на дотацията ще бъде на 4-ри транша. Първият ще бъде при започване на април, след което ще подадем молба за погасителен проект към Национална агенция за приходите и това ще бъде разсрочено в годините ”, добави основният секретар.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР