София. Светлана Галианова ще бъде гост - диригент на Българския

...
София. Светлана Галианова ще бъде гост - диригент на Българския
Коментари Харесай

Добрич: Светлана Галианова ще бъде гост - диригент на Българския камерен оркестър

София. Светлана Галианова ще бъде посетител - диригент на Българския камерен оркестър. Това оповестиха от пресцентъра на Община Добрич.
На 20 ноември тази година от 18.00 ч. в Огледална зала „ Нели Божкова “ младото дарование ще има опцията да дирижира оркестър, който неотдавна означи 50-годишен празник.
Светлана Галианова е родена през 1994 година в град Добрич. Завършва СУ „ Св. св. Кирил и Методий “ в родния си град. От дребна посещава уроци по пиано при музикалния възпитател Йорданка Ковачева. През 2013 година е призната в НМА " Проф. Панчо Владигеров " град София със компетентност „ Оперно-симфонично диригентство “ в класа на проф. Пламен Джуров и доцент доктор Георги Патриков. Дебют като диригент прави с Академичен симфоничен оркестър (АСО) през месец ноември 2015 година С Концерт за пиано и оркестър № 1 от Николай Метнер, тя показва премиерно за България осъществяване със солист Агнес Данкова, пиано. През 2017 година дирижира огромен концерт във връзка 260-годишнината от рождението на Моцарт, изнесен от Академичния симфоничен оркестър на НМА със солист Нора Габровска, пиано. Същата година, Светлана организира първия си учебен концерт със Симфониета Видин. Заедно изнасят голям брой концерти, част от които в пещера „ Магурата ”. Работила е и със солиста на Московската филхармония Павел Минев, цигулка. Със Симфониета Видин, под нейната диригентска палка е и празничният 8-мартенски концерт със солист Десислава Стефанова, сопран. През м. март 2017 година дирижира юбилеен концерт на проф. доктор Петя Бъговска с гост-солист Пиер Марио Мурели (консерватория Милано, Италия). На 1 ноември 2017 година Светлана взе участие в премиерата на спектакъла „ Галактика на Поколенията “, изпълнен на сцената на спектакъл „ Сълза и Смях “, под съпровода на Академичния симфоничен оркестър с музика от Добромир Кисьов. През май 2018 година се дипломира като диригент с Концерт за пиано и оркестър № 2 от Камий Сен-Санс и Девета симфония от Дмитрий Шостакович в осъществяване на Академичния симфоничен оркестър на НМА със солист Елвис Василев, пиано. В репертоара й като диригент участват доста и разностранни творби. Светлана Галианова сполучливо продължава традицията на професионалните дами диригенти на класическа музика в България, чието начало е сложено от първата жена диригент - Радосвета Бояджиева (1923 - 2018).
Светлана Галианова споделя, че дружно с БКО-Добрич са подбрали програмата за този концерт. Произведението „ Пет скици “ за струнен състав, написано през 1952 година от Марин Големинов е във връзка 110 годишнината от рождението на огромния български композитор, диригент, музикален критик и възпитател. Сюита „ Холберг “ на Едвард Григ е написана от известния норвежки композитор по поръчка на жителите на град Берген, роден град и на двамата, за отбелязване 200 годишнината от рождението на Холберг - изтъкнат мъдрец, публицист и драматург. Струнен квартет № 8 от Дмитрий Шостакович е с аранжимента на Рудолф Баршай. Написано е през 1960 година, до момента в който композиторът е бил в Дрезден. Различни са интерпретациите за посланието на творбата, като една от тях е, че е в памет на жертвите от войната.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР