София. Стопява се разликата в степента на доверието на потребителите

...
София. Стопява се разликата в степента на доверието на потребителите
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов, КЗП: Топи се разликата в степента на доверие на потребителите в източните и западните пазар

София. Стопява се разликата в степента на доверието на потребителите в пазарите на артикули и услуги в Източна и Западна Европа. Това съобщи ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в утринния блок на ТВ „ Европа ”, като се базира на данните от неотдавна оповестено проучване на Европейската комисия, оповестиха от пресцентъра на КЗП .
„ Потребителите от източноевропейските страни имат все по-голямо доверие в търговците, с които реализират покупко-продажби. Това демонстрира, че те стават все по-добре осведомени за своите потребителски права и за това по какъв начин да реагират, когато виждат, че могат да станат жертва на неточна процедура. Подобно самочувствие им оказва помощ да имат и по-голямо доверие, тъй като мигновената реакция всява почит у търговеца и той към този момент не е толкоз безапелационен в опита си да заблуди потребителя ”, разяснява Маргаритов.
Председателят на КЗП уточни, че оповестените резултати от изследването на Европейската комисия на пазарите на дребно в държавите-членки сочат растеж на потребителското доверие в най-чувствителните зони, каквито са сферата на финансовите и комуналните услуги и на телекомуникациите. По думите му тези браншове не престават да бъдат най-проблемни поради това, че там има най-вече консуматори, само че положителната вест е, че наклонността е в позитивна посока.
Според Маргаритов от огромно значение за подобряването на общата пазарна среда са въведените от Европейска комисия периодически сондажи, посредством които на правилото на социологическото проучване се следи динамичността на отношението и доверието на потребителите. По думите му това е извънредно прагматично, защото на база получените резултати се приготвят оферти за законодателни промени в тази област.
„ Повишаването на доверието във финансовите услуги – един от най-чувствителните браншове, се дължи на това, че има нова инструкция за потребителските заеми и законодателствата в държавите-членки в последните години бяха усъвършенствани, с цел да се сведат до най-малко рисковете от това да бъде реализирана нерегламентирана активност или пък даже регламентирана, тя да утежнява неимоверно отговорностите на потребителите във връзка с техните заеми от финансови институции ”, даде образец ръководителят на КЗП.
„ Трябва да проучваме очертаващите се като чувствителни браншове и да търсим там още по-добри хрумвания за усъвършенстване, с цел да може потребителите, за които всичко това се прави, да бъдат още по-спокойни и още по-сигурни в пазара, на който всекидневно интервенират ”, акцентира Маргаритов.
„ Ние наваксваме много изгубено време, само че хубавото е, че наклонността е за стопяване на дистанцията сред Изтока и Запада. Това се случва в това число през общоевропейските политики за потребителска отбрана, които са безспорни ”, сподели още ръководителят на КЗП. Той уточни като образци самодейностите по отношение на развиването на цифровия пазар и превъзмогването на двойния стандарт при потребителските артикули. „ Един динамичен развой, в който се надявам, че нашето движение ще става още по-ускорено и при идващото изследване наклонността, която откроихме, ще бъде такава, а точно – към момента може да съществуват известни разлики и специфики, само че ние се доближаваме и като потребителско държание и просвета, и като качество на предлаганите артикули и услуги на пазара ”, приключи Маргаритов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР