София. Столична община е първата в България, която проведе конкурс

...
София. Столична община е първата в България, която проведе конкурс
Коментари Харесай

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Предстои доставката на нови 20 електробуса в София

София. Столична община е първата в България, която организира конкурс и следва доставката на нови 20 електробуса в София. Те ще се включат в системата на столичния градски превоз по постоянни линии до края на годината. Това сподели кметът на София Йорданка Фандъкова в границите на интернационален конгрес в столицата за развиването на електрическата подвижност, оповестиха от пресцентъра на Столична община . Кметът Фандъкова уточни, че огромните градове в международен мащаб се разрастват и наши съществени провокации са климатичните промени и опазването на околната среда и чистотата на атмосферния въздух, което е една от най-важните тематики. " В тази връзка Столична община от няколко години извършва доста ясна тактика за развиване на София като зелен и новаторски град и тази наша визия намира ясно отражение в плановете, които изпълняваме.
Един от най-важните цели в тази тенденция е развиването на градския превоз и неговото модернизиране посредством по-екологични транспортни средства, разширение на метрото, на електротранспорта, подмяната на трамваите, тролеите и рейсовете. Наша цел е да модернизираме градския превоз и да го създадем по прелъстителен и комфортен за хората ", сподели кметът на София Йорданка Фандъкова.
София изследва опита на огромните градове. С цел проучване на европейския опит и с цел да намерим най-хубавото и подобаващото за локалните условия бе направено тестово стартиране в употреба на три разнообразни технологии електробуси в София. Резултатите са значими при подготовката на процедурата за закупуване на първите електробуси в столичния градски превоз.
Започнахме и процедура със „ Столичния електротранспорт “, който приготвя закупуване на още 30 електробуса. Тази процедура следва да бъде оповестена до два - три месеца.
Едновременно с това имаме проекти за развиване на трамвайния и тролейбусния превоз. През пролетта започваме и удължение на тролейбусна линия, която ще свърже „ Младост “ едно и две, заяви също столичният кмет. Приета е и скица за слагане на над 60 зарядни станции за електрически автомобили. Трябва да се приготви процедура за нейното осъществяване. Чрез данъчни облекчения Столична община подтиква потреблението на електрически автомобили и хибриди. Електромобилите, които са към 150 в София имат и опция да паркират гратис в зоните за платено почасово паркиране.
" Много е значим разговорът сред институциите, виновния бизнеса и жителите в този развой. Столична община поддържа новаторският бизнес ", сподели кметът Йорданка Фандъкова.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР