София/Скопие. Позициите в българската декларация не са изненада за историците,

...
София/Скопие. Позициите в българската декларация не са изненада за историците,
Коментари Харесай

РСЕ : Държавата „връзва ръцете“ на българските историци

София/Скопие. Позициите в българската декларация не са изненада за историците, които влизат в състава на смесената комисия по исторически и просветителни въпроси. Смята се, че документът ще окаже ще окаже въздействие върху работата на комисията. Българските членове, въпреки това, предизвестяват, че в случай че работата на комисията пропадне, това ще има последици, предава македонската редакция на Радио „ Свободна Европа “ .
Въпросът за Гоце Делчев, българската декларация, поставяща съответни претенции пред Северна Македония, само че и новото развиване към приемането на дата за договаряния за участието й в Европейския съюз сложиха въпроса какво ще бъде бъдещето на взаимната българо-македонска комисия по исторически и просветителни въпроси.
Според историка Петър Тодоров, член на комисията, диалозите от време на време са сложни и изтощителни. Той споделя, че комисията можеше да реализира повече резултати, само че политиката, която постоянно се намесва, е спънка за това.
„ В България постоянно имаме изказвания, които безусловно дефинират по какъв начин би трябвало да се организира работата на комисията и какви резултати би трябвало да даде тя. Това се случва и в Македония, въпреки и в по-малка степен “, твърди Тодоров в изявление, което ще бъде излъчено в неделя.
По-рано този месец българското държавно управление, а по-късно и Народното събрание одобриха декларация в поддръжка на започването на договарянията за присъединение на Северна Македония към Европейски Съюз, само че също по този начин сложи редица условия, като да вземем за пример смяна на учебниците по история и география в кратковременен проект, унищожаване на възпоменателните плочи, в които се приказва за „ българския фашистки завоевател “ и други
„ Грешно е да се вършим на наивни да мислим, че това би трябвало да ни изненада, тъй като в нашето общество тези позиции са известни. Но неприятното е, че те към този момент са станали публична политика, тъй като в този момент са признати от българския парламент, което усложнява връзките сред двете страни. Разбира се, че ще окаже въздействие върху работата на комисията, защото тази декларация ще се отрази на позицията на българските сътрудници. Ще им „ вържат ръцете “, споделя Тодоров.
Наум Кайчев от българския състав на комисията призна, че той и сътрудниците му в никакъв случай не са мислили, че работата им ще бъде лесна.
„ Продължаваме да се надяваме, че тя може да помогне за превъзмогване на историческите недоразумения и разногласия, поставяйки основата за връзките сред двете прилежащи страни. Евентуална нейна злополука би съдействала освен за казуса с връзките сред двете страни, само че и за отдалечаването на Северна Македония от Европейски Съюз и утежняването на районната непоклатимост ", предизвести Кайчев.
По мотив декларацията македонският външен министър Никола Димитров съобщи, че тя не би трябвало да бъде спънка за пътя на европейската интеграция на страната му. „ Не може да бъде сложено под въпрос европейското бъдеще на Северна Македония и въпросите, свързани с идентичността на македонския народ не може да бъдат изискване за нашия път към Европа, изключително през 2019 година и не в Европейския съюз ", акцентира първият посланик на Скопие в документално изказване.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР