София. Ще се опитаме да убедим министър-председателите и финансовите министри

...
София. Ще се опитаме да убедим министър-председателите и финансовите министри
Коментари Харесай

Еврокомисар Тибор Наврачич: Ще се опитаме да убедим министър-председателите и финансовите министри на държавите от ЕС да инвестират повече в културата

София. Ще се опитаме да убедим министър-председателите и финансовите министри на страните от Европейски Съюз да влагат повече в културата. Това сподели Тибор Наврачич, комисар по обучение, просвета, юноша и спорт в Европейския парламент на конференция след края на Неформалния на министрите на културата в Европейски Съюз, който е част от календара на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ .
" Искам да благодаря на министър Боил Банов и на Българското председателство за тематиките, които предложиха на този спор. Всички те са свързани с посланието за подсилване на европейска еднаквост посредством просвета. Тъй като тази година честваме Годината на европейското културно завещание, дебатът разиска нашата стратегия, която ще представим през идващите месеци. Културата е един мощен инструмент, само че тя не може да действа във вакуум, в празно пространство “, изясни еврокомисарят и посочи, че поради това с министрите на страните членки на Европейски Съюз са разгледали връзките на културата с другите сфери.
„ Има необятен консенсус измежду културните министри, че културата на европейско равнище би трябвало да получи по-голямо финансиране, само че е мъчно да убедим финансовите министри. Ще се опитаме да убедим министър-председателите и финансовите министри да влагат повече в културата. Трябва да изградим облика на културата освен като развлекателно занимание, само че и като потребна политика, която да способства за общественото доближаване “, сподели още Наврачич.
Цветилена СИМЕОНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР