София. Ще е трудно това управление, но то е необходимо

...
София. Ще е трудно това управление, но то е необходимо
Коментари Харесай

Теодор Славев: Ще е трудно това управление, но то е необходимо на България

София. Ще е мъчно това ръководство, само че то е належащо на България, разяснява във връзка водените съдружни договаряния за сформиране на държавно управление политологът Теодор Славев в предаването „ Софийска естрада “ – продукция на Столичната организация на Българска социалистическа партия, излъчена на честотите на софийската стратегия на
Радио „ Фокус “. Според него се върви към съдружно държавно управление, тъй като наклонността е, че тези, които покажат некадърност да образуват ръководство, ще бъдат осъдени от гласоподавателите. За Славев би било притеснително в случай че не се образува държавно управление, тъй като това към този момент ще трасира пътя на ГЕРБ назад към властта, а публичното мнение, изборните резултати и процесите от година насам са посочили, че този модел повече не се харесва.

За политолога на извършените към този момент обществени диалози е реализирано по-скоро бланкетно единодушие по общите тематики и формулировки, до момента в който противоречивите въпроси са оставени за непубличните договаряния през тази седмица. Той даде за образец нуклеарната енергетика, за която Българска социалистическа партия желае развиване и довеждане докрай на АЕЦ Белене, до момента в който Демократична България са твърдо срещу, и в последна сметка се обобщава, че ще развиваме нуклеарни мощности в бъдеще, но къде, по какъв начин, какво, не ставаа ясно. Теодор Славов добави, че е мъчно да се дефинира водещият претекст при почналите договаряния: дали партиите се стремят към реализацията на политики или по-скоро си дават сметка, че този, който излезе отговорен за невъзможността да се образува държавно управление, доста евентуално да не влезе в идващия парламент. Политологът дефинира, че по време на договарянията Българска социалистическа партия не е съумяла да отстои целите си.

„ От концепциите на Българска социалистическа партия се възприеха една част и то в областта на обществените политики, като за тяхната реализация би трябвало да стартира да се пресмята от позиция на бюджета какво, до каква степен, по какъв начин и какъв брой е допустимо да бъде реализирано. Защото те не са единствено за пенсионерите. Докато от позиция на Българска социалистическа партия не бяха по този начин възприети същностни неща за една лява партия. На Българска социалистическа партия ще й е мъчно, може би и най-трудно в това държавно управление, тъй като това са три десни партии с минимални разлики посред им. Едната е център-дясно, другата в икономическия смисъл си е безусловно неолиберална партия и имаме една дясно-популистка партия. И Българска социалистическа партия е единственият ляв дирек в тази коалиция. Това, което ме тормози с тази поръчка, е, че всичко е единодушие и е признато от страна на Българска социалистическа партия, а то значи, че тя се размива в този формат и в това ръководство. После ще й е доста мъчно да изясни избрани решения на държавното управление или да осмисли личното си присъединяване в него. В този смисъл Българска социалистическа партия се оказва неустойчив фактор за обединението, тъй като в някакъв миг след образуването, би могла да отдръпна поддръжката си, като могат да се намерят разнообразни комфортни проблеми, дали толкоз значими, дали толкоз не, вие виждате, по какъв начин се повдигат тематики, които не са действителни проблеми на жителите, само че са за технологии на връзки и така нататък, и се трансформират за жалост в такива всеобщи психози и обцесии ”, споделя Теодор Славев.

Политологът, обаче, е уверен, че ползата от позиция на партийните субекти диктува да се взе участие в договарянията, макар че част от целите на Българска социалистическа партия няма да влязат в програмата на това държавно управление. Той дефинира няколко стратегически треактории на държание на левицата.

„ Първата – Българска социалистическа партия да не поддържа държавно управление, да провали договарянията. И това непосредствено би я отписало от последващо разпределяне на картите. Второто е, Българска социалистическа партия да поддържа държавно управление, само че да не взе участие със свои лица в това ръководство. Като по този метод покаже, че не е удовлетворена от тази стратегия, че това не е стратегия за ръководство, тъй като по-различно наподобяват стратегиите за ръководство, само че да кажем съдружен документ, съглашение, правила, насоки и така нататък И третият вид е да се обърне към обществото и да каже – такава ни е поддръжката, за толкоз ни стигна, дайте ни по-голяма поддръжка на последващи избори, с цел да можем да осъществяваме в цялост нашите хрумвания ”, сподели Теодор Славев.

За него Българска социалистическа партия има проблеми с целите си. Той посочи, че джендър идеологията и Северна Македония не са червени линии, тъй като са безпроблемни тематики за обществото, то има консенсус по тях. Според него има други по-съществени неща от програмата на Българска социалистическа партия, които би трябвало да се наблюдават дали ще бъдат признати. Теодор Славев сложи въпроса, до каква степен целите на Българска социалистическа партия дават отговор на времето.

„ Имам поради годината сега, тъй като предизборната платформа е същата от 2020 година, тя стъпва на едни постановки във Визия за България, които са незадоволително създадени. Например, има искане на Българска социалистическа партия в бюджета за просвета да се отделя 1% от Брутният вътрешен продукт, но той сега е 0,9, а това искане от 1% стои толкоз от дълго време, а бюджетът последователно към този момент се подвига, т.е. те би трябвало да са още по-смели тези претенции. А и тук ще си разреша една скоба да отворя – във връзка с това, което Националният съвет одобри като червени линии в договарянията. Това са: въпросът за Северна Македония, Истанбулската спогодба и това, което се назовава джендър идеология, без такава да съществува. Това е един от образците за антиконцептуализация, т.е. потегля нещо, което не съществува, ти започваш да му придаваш облик на боязън и да го правиш публично значимо, само че всъщност няма такова нещо като джендър идеология. Българска социалистическа партия има проблеми с слагането на нейните цели, които са свързани с това, що е социализъм и какъв е образът на лявото в 2021 година, какъв е трудът, по какъв начин да се пазят тези, които са неговите носители. Тази линия на държание ще бъде по някакъв метод въплътена в кабинета, тъй като сега Нинова е неин притежател и водещ договарянията, т.е. тя ще е този човек, който в най-голяма степен ще дефинира представителите на Българска социалистическа партия в един кабинет, в случай че такива има, като министри, зам.-министри и така нататък, те ще привнесат някаква такава нотка, само че на мен ми се коства, че тази линия, която се родее с Вътрешна македонска революционна организация и така нататък, патриотични и псевдо патриотични организации, води надолу в електоралната поддръжка. Вижте, какво става. Хората към този момент стартират доста ясно да осъзнават, че тематики като джендър идеологията са баламосване. Съвсем други са тематиките от дневния ред на хората ”, безапелационен е Теодор Славов.

Политологът добави, че диалогът за Българска социалистическа партия би трябвало да се води доста съдържателно вътре в Българска социалистическа партия.

„ Българска социалистическа партия е в дълбока рецесия, тя е в лидерска рецесия – в смисъл подобен ние имаме водач в оставка. Така че комплицирано е ситуацията, само че дано да го кажем – всяка една страна има потребност от постоянна левица, мощна левица изключително по време на рецесия. Вижте, какво се случи в Източна Европа – там, където тези сходства на Борисов, имам поради Орбан, Качински и така нататък в Чехия Бабич, те дотам задушиха политическата и партийната система, запушиха всевъзможни канали, овладяха страната и институциите, че те на процедура сложиха ботуши върху левицата. Българска социалистическа партия устоя на този напън на Борисов през цялото това време, само че не щеш ли това са измененията след Борисов, наследството му сякаш се оказва неподходящо за левицата и доста е значимо да има постоянна Българска социалистическа партия, още повече, че в Народното събрание има единствено една лява партия. В ръководството също ще има единствено този ляв пулс, който Българска социалистическа партия би трябвало да съобщи. Важно е за обществото, само че към този момент другият диалог е: каква е Българска социалистическа партия, какво тъкмо би трябвало да пази, като изобщо не става въпрос за нюанси. Става въпрос за същностни неща. И този диалог е извънредно време да се води в Българска социалистическа партия, а и в обществото, за какво пък да не се включат по-широки кръгове ”, предложи Теодор Славов.
Цоня Събчева

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР