София счупи досегашния 53-годишен рекорд по студ на първи март.

...
София счупи досегашния 53-годишен рекорд по студ на първи март.
Коментари Харесай

София счупи 53-годишен рекорд по студ – Баба Марта дойде с минус 18 градуса

София счупи досегашния 53-годишен връх по мраз на първи март. Баба Марта пристигна с температура от минус 18 градуса, което е с градус по-студено от най-мразовитата нощ в столицата на тази дата през 1965 година, оповестиха от Национален институт по метеорология и хидрология към Българска академия на науките за “Труд ”.

Учените подсетиха обаче, че през март живакът е падал и до – 30 градуса, а образецът е Враца през 1929 година, когато е било – 30.2 градуса.

В останала част на страната бяха измерени още смразяващи температури. В Стара Загора беше – 22, Кнежа – минус 21, в Кюстендил, Казанлък и Чирпан – до минус 19 градуса. Най-студено обаче е било в Севлиево – минус 25 градуса.

По високите здания се образуваха ледени висулки, което отвори работа на екипи на пожарната и Гражданска отбрана в цялата страна. Днес е в действие жълт код за съвсем всички области поради поледици и сняг.
Пътната конюнктура в страната остана усложнена през вчерашния ден. Автомагистрала “Тракия ” бе отворена в сектора от Карнобат до Бургас.

Имаше проблеми и с железопътния превоз. Два влака останаха блокирани в преспите. Този от София до Бургас е спрял в полето край Айтос от 5 ч. тази сутринта, а пасажерите нямали никаква информация за повода. Спряно е било и отоплението.

От БДЖ оповестиха, че е нямало зареждане в контактната мрежа и по тази причина към 5,11 ч. е спрял влакът, както и отоплението в него. От Бургас е изпратен дизелов локомотив, който да извози пасажерите до крайната гара. С няколко часа закъсня и влакът от София за Варна.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР