София. С участието на 47 членове и експерти на водни

...
София. С участието на 47 членове и експерти на водни
Коментари Харесай

КЕВР е домакин на 15-та среща на общото събрание на Мрежата на водните регулатори

София. С присъединяване на 47 членове и специалисти на водни регулатори от 22 страни в София стартира 15-та среща на Общото заседание на Мрежата на водните регулатори в Европа (WAREG). Домакин на двудневния конгрес е Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), която е измежду създателите на Мрежата. Това оповестиха от КЕВР . Гости на проявата бяха заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Малина Крумова и представители на Министерството на околната среда и водите. От страна на българския регулатор в съвещанията и полемиките участваха ръководителят на КЕВР доцент Иван Иванов, членът на регулатора и заместник-председател на WAREG Димитър Кочков, членовете на КЕВР Пенка Трендафилова и Ремзи Осман, както и шефът на Главна дирекция „ ВиК услуги “ Ивайло Касчиев.
В приветствието си към участниците ръководителят на КЕВР доцент Иван Иванов акцентира смисъла на сходни конгреси за образуване на единна регулаторна политика по сходни за страните проблеми във водния бранш. „ Изграждането на нужната инфраструктура във водния бранш на Европа е основен въпрос пред националните регулатори и една от значимите задания на срещата е да очертае главните тактики и времеви рамки за намирането на устойчиви и работещи решения. Вярвам, че в хода на полемиките с присъединяване и на представители на Организацията за икономическо съдействие и развиване, Световната банка, Европейската капиталова банка и Европейския център на работодателите и предприятията към Европейската комисия ще бъдат откроени главните проблеми пред бранша и ограниченията за тяхното решение “, съобщи ръководителят на КЕВР. Той означи, че като една от страните-учредители на WAREG, България приветства решението от 2017 година организацията да прерасне в Асоциация на водните регулатори в Европа, защото това освен издига престижа на организацията, само че дава и по-големи благоприятни условия за разширение на нейното въздействие и за ползотворна работа по разнообразни планове.
Председателят на КЕВР посочи, че миналата 2017 година е втората година от протичащите дълбоки промени във водния бранш в България и в това отношение обмяната на регулаторни практики подкрепя формулирането на сполучливи решения в региона на регулаторната политика. Той уточни, че за решаването на всички открити въпроси КЕВР работи с тясно съдействие с Министерство на регионалното развитие, професионални организации, ВиК-оператори и потребителски и цивилен организации.
В изявлението си президентът на WAREG Алберто Бианкарди акцентира, че на европейско равнище водният бранш е изправен пред съществени провокации и организацията е призвана да отговори с съответни решения въз основата на общи позиции на страните-членки. Според него е належащо вложенията във водния бранш да получат поддръжка на държавно равнище, тъй като по този начин се подсигурява реализиране на резистентност и успеваемост на бранша. Пред представители на медиите той уточни, че една от главните функционалности на организацията е да бъде медиатор в разговора с държавните институции и да оказва техническа поддръжка на националните регулатори. Той осведоми, че Европейската комисия работи по приемането на специфична методология, чиято цел е цените на водните услуги да се дефинират съгласно приходите на популацията. Посочено беше, че в Европа има както страни с по-високи цени на ВиК услугите, по този начин и страни с по-ниски цени, и в това отношение една от задачите на WAREG е в вероятност в цяла Европа да бъде реализирано задоволително за всички равнище на цените. Антонио Бианкарди оцени високо активността на българския регулатор и съобщи, че водният бранш у нас се развива динамично и през последните две години са въведени новите методологии за оценка на качеството на услугите. Той изрази признателност към КЕВР за цялостната организация на проявата и акцентира, че предоставените отлични условия подкрепят ползотворната работа на всички участници.
На утринното съвещание участниците в 15-та Среща на Общото заседание на WAREG организираха полемика за ролята на регулаторите за обезпечаване на досегаемост на цените, както и за знаците за успеваемост на ВиК услугите. Във връзка с опциите за обезпечаване на вложения във водния бранш презентации изнесоха представители на Организацията за икономическо съдействие и развиване, Европейската капиталова банка и Световната банка.
На следобедното съвещание на Общото заседание на WAREG участниците преглеждат въпроси, свързани с вътрешната организация на Мрежата, промени в нейния устав, банкет на нови членове, одобряване на три-годишен проект за активността и финансирането и други
Темата за нуждата от вложения във водния бранш ще продължи и през втория ден на 15-та среща, когато ще се състои семинар за режимите за мониторинг на вложенията в другите страни-членки на Мрежата.
Членове на Мрежата на водните регулатори в Европа /WAREG/, която от 2017 година към този момент е Асоциация на водните регулатори в Европа, все още са регулатори от 24 страни и 5 страни със статут на наблюдаващи. Организацията е основана през април 2014 година с съществена задача да бъде платформа за съдействие сред регулаторите на водния бранш в Европа. Подобна конструкция - Съвет на европейските енергийни регулатори (CEER), сплотява националните регулатори в енергийния бранш на континента. През последните три години членове и специалисти на КЕВР вземат участие постоянно в срещите на Общото заседание на WAREG, които се организират 4 пъти годишно в разнообразни страни-членки. Активното интернационално съдействие на българския регулатор способства за повишение на неговия експертен потенциал и дава опция за присъединяване в полемиките по разработване на общи регулаторни политики. Признание за покачвания престиж на българския регулатор стана избирането на члена на КЕВР Димитър Кочков за един от четиримата заместник-председатели. Неговата кандидатура беше подкрепена с гласоподаване от участниците в извършената през м. октомври 2017 година 13та среща на Общото заседание на WAREG в гр. Рига.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР