София. Росен Плевнелиев (президент на Р България в периода 2012-2017

...
София. Росен Плевнелиев (президент на Р България в периода 2012-2017
Коментари Харесай

Росен Плевнелиев даде показания по делото срещу Николай Ненчев за ремонта на двигателите на МиГ-овете

София. Росен Плевнелиев (президент на Р България в интервала 2012-2017 г.) даде показания по делото против някогашния министър на защитата Николай Ненчев за ремонта на моторите на съветските МиГ-29, съобщи БНР . В процеса показания към този момент даде настоящият държавен глава Румен Радев, който е един от главните очевидци против Ненчев, в качеството си на някогашен командващ на Военновъздушните сили.
Според прокуратурата в интервала от май – септември 2015 година Николай Ненчев е скрил в каса в кабинета си настоящ контракт за ремонт на съветските изтребители с компанията производител – " РСК МиГ " и почнал договаряния с Полша. Резултатът, се твърди в обвинителния акт – в риск е била сложена летателна валидност на българските военновъздушни сили и сигурността на водачите ни.
В показанията си пред Софийския градски съд президентът Румен Радев оцени дейностите на някогашния министър на защитата като " злополука ", от която " авиацията ни е изпаднала в цялостен колабс ".
Обратна е тезата на Ненчев и на част от очевидците дотук – хора от екипа му – решението за договаряния с Полша е било продължение на политиката на НАТО за диверсификация от Русия, образувана на срещата на държавните глави на страните-членки от НАТО в Уелс през 2014 година. Призоваването на президента Плевнелиев беше по искане на прокуратурата, само че и отбраната на Ненчев съобщи, че намира този разпит за доста значим, защото той е бил началник на делегацията, като държавен глава, на срещата в Уелс на 3 и 4 юли 2014 година, когато точно се вземат тези решения.
Пред съда президентът Плевнелиев откри политическо пояснение на избора да бъде предпочетена Полша пред Русия, като се върна към анексията на Крим, последвалия конгрес на НАТО в Уелс и посланията оттова да се работи отговорно, дружно и като се търси разграничаване от съветското въоръжение. Там е било контрактувано да има и повече пари за защита и съгласуемост с натовските стандарти. В Уелс е била дадена за образец Полша, която съумяла да надгради своите МиГ-29 със лични сили. Това точно и президентът по това време е разказал на министъра на защитата Николай Ненчев, а след това свикал Консултативен съвет за национална сигурност, малко преди инкриминирания по делото интервал, където пък всички политически сили, без Българска социалистическа партия и " Атака ", се обединили към нуждата от повече пари за защита плюс диверсификация. От разпита на президента излиза наяве, че, съгласно него, дейностите на министър Николай Ненчев по това време, за това кой да ремонтира МиГ-29, е било и в синхрон с държавната политика.
" Аз не съм осведомен с конкретиката какви са тези контракти, какви са изискванията в тях, съвместимостта е принцип, а не контракт, посока, а не конкретика в подробност, на туй от горната страна съвместимостта е начало на нещо. Да, ние зададохме посоката за съгласуемост, само че в същото време преди този момент е имало съществуващи контракти. Те би следвало да продължат да се извършват, а в същото време да се настрои машината към новите условия ", сподели Росен Плевнелиев откакто даде показания.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР