София. Приключи ремонтът на ул. Граф Игнатиев“ в София. На

...
София. Приключи ремонтът на ул. Граф Игнатиев“ в София. На
Коментари Харесай

Приключи ремонтът на столичната ул. „Граф Игнатиев“

София. Приключи ремонтът на ул. „ Граф Игнатиев “ в София. На 28 май представители на надзора и на Дирекция „ Транспортна инфраструктура “ ревизираха строително-ремонтните действия по всички сектори от плана – цялото продължение на ул. „ Граф Игнатиев “, пл. Гарибалди “, пл. „ Славейков “, градината на църквата „ Св. Седмочисленици “ и ул. „ Солунска “. Проверката е установила незадоволително качество на ремонта в обособени сектори, за което ще бъдат наложени оптимални наказания. Става дума за това, че тук-там е позволена друга величина на фугите, както и незадоволително фугиране. Констатирано е и некачествено озеленяване на избрани зони, както и недобре завършена и приключена настилка и недобре подредена настилка на някои от капаците на ревизионните шахти. Освен това е наложена и оптималната глоба от 3000 лева за недобро разчистване на обекта при предаването му. Некачествените сектори, които се намират на територия от 15 дка, обаче няма да бъдат оправени, защото това не пречи на цялостното придвижване по улицата.
Още предходната година Столична община наложи и оптималната глоба на надзора в размер на 86 200 лева, с което всички наказания по плана възлизат на 290 хиляди лева Фирмата реализатор е санкционирана с към 109 хиляди лева за незадоволително качество на ремонта.
Целият план възлиза на стойност от към 9 млн. лева Гаранцията му е в период от 8 години, като за този интервал строителят има обвързване да отстранява всички зародили нередности за своя сметка. Като за задачата половината от гаранцията, която е предoставена от изпълнителя при започване на контракта и е в размер на 603 хиляди лева, е арестувана от общината, с цел да подсигурява, че в случай че той не си съблюдава уговорките, те ще бъдат изпълнени за негова сметка.
Кметът на София Йорданка Фандъкова изясни, че планът за ремонт на ул. „ Граф Игнатиев “ е бил сложен за осъществяване, тъй като не включва единствено ремонт на настилките. „ Беше сменена 100-годишна канализация, бяха подменяни водопроводи, топлопроводи – т.е. това е съгласуваност на доста хора, институции и структури “, изясни тя. Фандъкова напомни, че осъществяването на плана беше съпроводено от редица проблеми и провокации. „ Участниците в плана са доста и всеки от тях носи отговорност – проектантът, виновната компания, изпълнителите и всички, които от страна на Столична община отговаряха за този план “, изясни кметът на София. Фандъкова уточни, че казусът на строителните компании са служащите. „ Дали поради размера на заплащането, дали поради уменията – не мога да кажа, само че факт е, че постоянно при осъществяването на каквито и да е планове, постоянно се получават проблеми. Така че за мен гаранцията е в действителност в глобите, с цел да може компаниите да си вършат сметка, да се приготвят добре и да извършват това, което са поели като ангажимент “, сподели още тя.
До цялостното довеждане докрай на плана остават още няколко стъпки. След като на 29 май емблематичната скамейка на татко и наследник Славейкови бе върната на мястото си след реституция, то следва в скоро време да бъдат възобновени и сергиите за книги на пл. „ Славейков “. Очаква се в къси периоди да бъдат сменени и проблематичните ограничители по ул. „ Граф Игнатиев “.
Цветилена СИМЕОНОВА

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР