София. Президентът Румен Радев продължава да е политикът с най-висок

...
София. Президентът Румен Радев продължава да е политикът с най-висок
Коментари Харесай

„Алфа рисърч“: Президентът Румен Радев продължава да е политикът с най-висок рейтинг в държавата с 54% подкрепа

София. Президентът Румен Радев продължава да е политикът с най-голям рейтинг в страната с 54%, само че спрямо март губи 5 процентни пункта. Отливът на поддръжка не се отразява на отрицателните отзиви, които се резервират към 10 на 100, само че се усилва делът на колебаещите се в преценката за неговата активност.Това демонстрират данните от проучването на „ Алфа рисърч “ в интервала 17 – 25 юни 2018г. Проведени са 1017 директни стандартизирани изявленията в домовете на респондентите.
Сред партийните водачи Б.Борисов резервира най-високо доверие (37.2%, растеж от 1.6%), следван от Красимир Каракачанов (25.2%) и Корнелия Нинова (23.3%). Както най-рейтинговият министър на Обединени патриоти, обаче, по този начин и водачът на Българска социалистическа партия, губят известност спрямо месец март. Традиционно ниският рейтинг на В.Сидеров спада с още 2%. Единственият от националистите, който бележи растеж – и като министър, и като партиен водач – е Валери Симеонов (16.4% - растеж от 5 на сто). Сумарно взето обаче различията вътре сред националистите, както и с огромния съдружен сътрудник, водят до оттегляне в електоралните им позиции.
Правителството резервира последователите си на практика без смяна (20% одобрение). Успешният завършек на Европредседателството понижава критиците му с 2 на 100, само че публичният отзив след бягствата на пандизчии и убийството на един от тях, злополуката с военния хеликоптер и митингите на майки на деца с увреждания, му костват и 1% спад на последователи. Подкрепата за кабинета се разколебава и от неналичието на съществени промени и резултати в базови за обществената инфраструктура браншове като опазване на здравето, обучение, правораздаване, сигурност. Конюнктурните решения обезвреждат моментните напрежения, само че оценките за работата точно в тези посоки изпъкват с високата си сдържаност.
Томислав Дончев, Лиляна Павлова и Екатерина Захариева са тримата министри с най-голям рейтинг. През юни външният министър измества от тройката военния, който поради растежа на отрицателните отзиви след трагичния случай край Пловдив, минава на пета позиция. Подкрепата от майките на деца с увреждания за Бисер Петков води до леко възстановяване на неговите позиции. Другата забележителна смяна през юни е с отрицателен знак. Сериозен спад е налице при вътрешния министър Валентин Радев, макар че изследването е провеждано на терен преди вота на съмнение.
Няма смяна в отношението към главните държавни институции. Имайки поради дългогодишния стабилно невисок рейтинг на Народното събрание, си коства да се означи първият слаб растеж в утвърждението му от началото на мандата, както и нарасналото утвърждение за Председателя на Народното събрание Цвета Караянчева (което доближава 24%). Главен прокурор, съд и полиция остават с сериозно ниски равнища на доверие.
Периодът март-юни беше кондензиран с интензивни политически събития, фокусирали медийното и публично внимание както със значимостта си, по този начин и с конфликтния си капацитет. Влиянието им намира отражение в динамичността на поддръжката за политическите партии и водачи, само че и в оценките на публичното мнение за всяко едно от тях:
Европейската вероятност за Западните Балкани и срещата на върха в София са измежду най-високо оценените събития през последните месеци (55%). Мнозинството от българите (54%) са уверени, че районът ни ще бъде по-стабилен и сигурен, в случай че Европейски Съюз има решаващо въздействие в него. Като резултат, второ следващо тримесечие утвърждението за Европейски Съюз не слиза под едни от най-високите регистрирани стойности (60%)
Ако на Западния фронт Борисов печели триумфи, то на Източния своеобразното символно съревнование сред министър председател и президент, най-малко за момента, е в интерес на последния. Въпреки че нито един от двамата висши държавници не съумя да уточни съответни резултати от визитата си в Русия, 43% от българите са уверени, че Румен Радев е бил сполучлив и е постигнал положителни резултати, до момента в който за Борисов по този начин считат едвам 26%.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР