София. Председателят на ПП АБВ Румен Петков, зам.-председателят на партията

...
София. Председателят на ПП АБВ Румен Петков, зам.-председателят на партията
Коментари Харесай

Представители на ръководството на ПП АБВ обсъдиха с посланика на Македония в България отношенията между двете държави и набелязаха бъдещи съвместни действия

София. Председателят на Политическа партия АБВ Румен Петков, зам.-председателят на партията Любомира Ганчева и ръководителят на АБВ-Младежи Пламена Заячка организираха среща с Н. Пр. Марян Гьорчев, дипломат на Македония в България. Това оповестиха от пресцентъра на партия .
По време на диалога двете страни акцентираха на обичайно положителните другарски взаимоотношения сред България и Македония, само че се сплотиха към нуждата партньорството сред двете страни да излезе отвън рамките на институциите, като ангажира общности и стигне до сърцата на хората. По мнение на Румен Петков е належащо добре да се развият връзките сред локалните органи на самоуправление сред двете страни. И това би трябвало да става освен в обитаемоте места в пограничните региони.
Посланик Гьорчев беше осведомен за идната интернационална експертна конференция в края на януари идната година, проведена от Политическа партия АБВ. На форума ще бъде разисквано по какъв начин да се резервира ролята на България като водещ енергиен фактор освен в района, само че и в цяла Европа. Н. Пр. Марян Гьорчев се ангажира с присъединяване на македонски специалисти както в региона на газовите доставки, по този начин и по отношение на плана АЕЦ „ Белене “. В рамките на срещата двете страни се сплотиха към тезата, че реализирането на плана за нуклеарната централа и директната доставка на газ от Русия ще се отрази удобно на енергийния микс освен на Македония, само че и на останалите Балкански страни.
Посланикът на Македония изрази безпокойствие от обстоятелството, че след повече от 14 години и извършени редица сполучливи секторни промени, Македония към момента не е получила статут на страна кандидат-член на Европейски Съюз. Румен Петков оцени този факт като следващ образец за двоен стандарт в границите на Европейски Съюз и напомни позицията на АБВ против особеното отнасяне, примерно, на Северен поток като стопански план за Германия, а Южен поток – като политически план и синоним на зависимости за България.
Румен Петков акцентира поддръжката на АБВ за евроатлантическото бъдеще на Македония, само че доста ясно съобщи, че е належащо да почитаме и общата си история и развиването на взаимоотношенията ни. Той даде образец с неточните искания от страна на избрани македонски дейци върху творчеството на Димитър Талев, Никола Вапцаров, на Христо Смирненски. В отговор Н. Пр. Марян Гьорчев разяснява нуждата от усилване на разговора сред България и Македония на институционално равнище в полза на разрешаване на проблеми като дефиниране на съществуването на българско етническо малцинство в главния закон на южната ни съседка, както и почитането и отбелязването на общите ни празници и обичаи. Посланикът на Македония уточни като безспорен фактът, че Димитър Талев, Никола Вапцаров, Христо Смирненски и други са едни от най-ярките на български писатели. Той съобщи подготвеност да спомага Димитър Талев да бъде показан в Македония като един от най-големите български писатели.
Срещата сред управлението на АБВ и Н. Пр. Марян Гьорчев, дипломат на Македония в България, бе първата от поредност идни диалози и дейности по основни за двете страни въпроси.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР