София. Председателят на Народното събрание Димитър Главчев се срещна с

...
София. Председателят на Народното събрание Димитър Главчев се срещна с
Коментари Харесай

Председателят на парламента Димитър Главчев се срещна с монасите от Света Гора, които донесоха в България мощи на свети Пантелеймон

София. Председателят на Народното събрание Димитър Главчев се срещна с архимандрит Евлогий – свещеник на светогорския манастир „ Св. Пантелеймон ” и монаси от Света Гора. Това оповестиха от пресцентъра на Народното събрание. Духовниците донесоха в България мощи на свети Пантелеймон – един от най-почитаните светци в православния свят, както и копие на чудотворната икона на светеца, която се съхранява в манастира „ Ксенофонт ” на Света Гора.
Голяма чест и наслаждение е за мен да ви посрещна в българския парламент, означи ръководителят на Народното събрание. Димитър Главчев изрази убеденост, че светините, които монасите са донесли, ще изпълнят с духовна мощ всички миряни в България. Той акцентира, че православната религия и църквата са помогнали през вековете да се запази българската нация и страна.
Игуменът на манастира „ Св. Пантелеймон ” архимандрит Евлогий напомни, че мощите на свети Панталеймон идват в България по молба на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит с решение на Манастирския събор на „ Св. Пантелеймон ” и с благословението на Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей. Светините се придвижват в интервала на Шипченската епопея, когато се слага началото на честванията във връзка 140-годишнината от Освобождението на България, уточни той. Това е и израз на братската обич към православния български народ, добави архимандрит Евлогий.
Председателят на Народното събрание подари на гостите почетен плакет на Народното събрание с лика на ръководителя на Учредителното заседание – екзарх Антим І. По думите му избирането на свещеник за ръководител е доказателство за упованието и силата на православната религия в България.
Копие на чудотворната икона на свети Пантелеймон подариха монасите на ръководителя на Народното събрание.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР