София. Правителството предлага на Президента на Република България да удостои

...
София. Правителството предлага на Президента на Република България да удостои
Коментари Харесай

Проф. Камен Велев е предложен за удостояване с орден „Стара планина“

София. Правителството предлага на Президента на Република България да удостои проф. Камен Велев с медал „ Стара планина “ - първа степен (без лента и без мечове) за неговите огромни заслуги в региона на техническите науки. Това оповестиха от държавната осведомителна работа .
Камен Велев приключва „ Автоматика и телемеханика “ в Ленинградския електротехнически институт през 1967 година През 1973 година е претендент на техническите науки с дисертация, предпазена в Московския енергетичен институт. От 1981 до 1989 година е доцент във Висшия химикотехнологичен институт (ВХТИ), а от 1989 до 2010 година - професор в университета. В интервала 1991-1993 година проф. Велев е началник катедра „ Автоматизация на производството “ във ВХТИ, а от 1993 до 2003 година е ректор на Химикотехнологичния и металургичен университет (ХТМУ).
Научните ползи на проф. Велев са в региона на теорията на автоматизираното ръководство и на приложната статистика. Ръководил е над 50 дипломанти и четирима докторанти. Има 7 издадени учебника, 2 образователни пособия, 2 монографии и над 100 научни публикации и отчети.
Проф. Велев е бил ръководител на Съвета на ректорите от 1998 до 2003 година, както и заместник-министър на образованието и науката в интервала 2003-2005 година Председателствал е и е членувал в голям брой научни препоръки и комисии, професионални организации и национални и интернационалните конгреси, измежду които са Научният съвет към Института по ръководство и систематични проучвания на Българска академия на науките, Съюзът на учените в България, Съюзът на химиците в България, Техническият комитет по планиране на системи за ръководство към International Federation of Automatic Control и други
За своята дългогодишна и богата научна активност проф. Велев е удостояван със званието Офицер на ордена на Академичните палми (Франция) и медал „ Св. Св. Кирил и Методий “ - първа степен.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР