София. Поставяме амбициозни цели за бързо влизане в еврозоната, но

...
София. Поставяме амбициозни цели за бързо влизане в еврозоната, но
Коментари Харесай

Васил Велев, АИКБ: Амбициозни цели за бързо влизане в еврозоната, но не като самоцел

София. Поставяме амбициозни цели за бързо влизане в еврозоната, само че не като самоцел за реализиране на по-високи стандарти, по добър живот за хората. Това сподели Васил Велев, ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), в предаването „ Това е България “ на Радио „ Фокус “ .

Според Велев към този момент няма цялостна стратегия, която да слага 4 годишни цели за реализиране, да вземем за пример постигане на БВП на глава от популацията, продуктивност на труда и инструментите за постигането на реализирането на всички тези обществени политики.

По думите му това, което с великодушните обещания е притеснително, е че то не реферира към съответния растеж на стопанската система, а по-скоро към резултативна големина на бюджетния недостиг, нещо което е безразсъдно, поради това, че си слагаме амбициозни цели за бързо влизане в еврозоната, само че не като самоцел за реализиране на по-високи стандарти, по добър живот за хората.
Според Велев минималната пенсия, която повече от половината българи получават не е вярно решение.

„ По принцип минимална пенсия няма, не би трябвало да има, пенсията е такава, каквато е осигурителния доход. И в случай че се получава доста дребна сума, с която не може да се живее почтено, тогава влиза в деяние общественото подкрепяне. Социалното подкрепяне е бюджетен разход, пенсиите са разход на Национален осигурителен институт, който е държавно публичен фонд. Там служащи и работодатели внасят осигуровки. Това изобщо не се схваща и няма предпочитание да се разбере, а в това време това води до мощни удари на сивата стопанска система. “, разяснява той.

Председателят на асоциацията на индустриалния капитал, сподели още, че в случай че оптималния застрахователен приход бъде повишен и се замести във формулата за пенсия, води до такава, каквато никой не получава сега. Максималната пенсия в този момент е 1440 лева а от нова година би трябвало да стане 1500, а при този оптимален застрахователен приход, който е сега без да се усилва, оптималната пенсия би трябвало да бъде 1620 лева
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР