София. Посетителите на Къкринското ханче често задават въпроса дали Левски

...
София. Посетителите на Къкринското ханче често задават въпроса дали Левски
Коментари Харесай

Юлия Йовева: Посетителите на Къкринското ханче често задават въпроса дали Левски е заловен в резултат на планирана операция на турската полиция или на предателство

София. Посетителите на Къкринското ханче постоянно задават въпроса дали Левски е хванат вследствие на планувана интервенция на турската полиция или на изменничество. Това сподели екскурзоводът в Къкринското ханче Юлия Йовева в изявление за Агенция „ Фокус “ във връзка 180-ата годишнина от рождението на Васил Левски. „ Някои от откривателите на Левски считат, че залавянето му е резултат на изменничество. В последните години доста от историците застъпват мнението, че няма изменничество, а залавянето е нещастно стичане на събитията поради съмнителните отговори, които дава Левски, когато среща двете заптиета в местността „ Пази мост “, сподели Йовева. Според нея не е ясно дали в миналото ще се стигне до единно мнение. По думите й това е персонално чувство на всеки обособен българин.
Йовева посочи като различен противоречив въпрос и активността на Левски в Къкрина. „ Някои считат, че 1872 година Левски идва в Къкрина и основава комитет. Такъв в селото в действителност има. В него се включват няколко индивида: Христо Цонев – Латинеца, наемателят на хана, който посреща Левски, Андрей Арабаджията, Гено Станев, Денчо Цонев, Сяро Цонев, Сяро Главанака и Цанко Трипанов. Други откриватели считат, че този комитет е бил настоящ единствено на хартия “, разяснява тя. Според нея за активността на Левски в Къкрина за жалост няма директни писмени доказателства, тъй че въпросът остава отворен за бъдещите генерации.
Деница КИТАНОВА

Пълният текст на изявлението четете по-късно в „ Мнение ”
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР