София Попович, European Western BalkansНад 170 000 души са се

...
София Попович, European Western BalkansНад 170 000 души са се
Коментари Харесай

EWB: Медиите на Кремъл обслужват сръбските управляващи

София Попович, European Western Balkans

Над 170 000 души са се подписали под самодейността „ ПроГлас “, стартирана от група интелектуалци и общественици, които приканват хората да гласоподават на изборите на 17 декември. Публичните персони, които не поддържат намерено нито една партия, само че са мощно сериозни към настоящето държавно управление, включват някогашния президент на Сръбската академия на науките и изкуствата Владимир Костич, някогашния ректор на Белградския университет Иванка Попович, актрисата Светлана Бойкович, артиста Драган Белогрлич, арбитър Миодраг Майич и други

Негативната акция против „ ПроГлас ” в проправителствените медии продължава от началото на ноември, когато започва самодейността. В допълнение към изказванията на държавни чиновници, проправителствените медийни ежедневници постоянно разгласиха публикации, дискредитиращи лица, подкрепили „ ПроГлас “.

Неотдавна съветската държавна медия в Сърбия Russia Today Balkan (RT Balkan) също се причисли към напъните за дискредитиране на „ ПроГлас “. RT Balkan „ проверява “ хипотетичните връзки сред „ ПроГлас “ и организации на гражданското общество в Сърбия, Сорос, Централно разузнавателно управление на САЩ и Съединени американски щати.

Анализ на RT, оповестен на 6 декември, стигна до първа страница на водещия проправителствен таблоид " Информер ", а публикацията за него беше оповестена и в печатното издание на най-стария ежедневник в Сърбия " Политика ".

Така съветските държавни медии в Сърбия още веднъж се притекоха на помощ на ръководещите. По време на първия от поредицата всеобщи антиправителствени митинги след всеобщите стрелби през май, RT Balkan заяви, че опозиционните партии се пробват да

употребяват нещастията за пробутване на личните си ползи

В една от публикациите на RT се споделя, че самодейността е подкрепена от неправителствената организация " Гражданска самодейност " (Građanske inicijative), „ известна в обществото като една от прозападните Неправителствени организации “.

„ Списъкът с донори за тази организация включва посолствата на Холандия, Обединеното кралство, Норвегия и Съединените щати, както и Европейската комисия, Freedom House, „ Интегра Косово “, Фондацията за отворено общество на Сорос в Косово и нейния клон в „ останалата “ Сърбия, Съветът на Европа, Американска организация за интернационално развиване и, несъмнено, Националният фонд за народна власт на Съединени американски щати, който е обвързван с дейностите на Централно разузнавателно управление на САЩ от самото си основаване “, написа RT Balkan.

В публикацията се твърди, че акцията, включваща общественици и интелектуалци, е „ официално безпартийна, само че явно против ръководството “, като Америка дърпа конците посредством неправителствени организации.

Включвайки американци, Централно разузнавателно управление на САЩ, Сорос и непознати посолства, RT Balkan по добре прочут в Сърбия метод се насочва към организациите на гражданското общество в Сърбия и самодейността " ПроГлас ".

Инициативата е оповестена през цялото време като сериозна към държавното управление и целяща повишение на изборната интензивност на идните избори. Призивът към въздържалите се да употребяват правото си на глас в изборния ден е главното ѝ обръщение.

Общоизвестно е също, че доста активистки групи се сплотиха към акцията „ Още какъв брой време ” при започване на ноември, още преди формалното показване на самодейността „ ПроГлас ”. Тази акция приканва жителите да се явят всеобщо на изборите и да пазят урните. Граждански начинания са част от тази акция, дружно с други деятели и придвижвания.

Политическият анализатор Александър Джокич съобщи, че следените от Кремъл медии в Сърбия, като RT Balkan и " Спутник ", поставят повече старания за разпространение на режима в Белград, в сравнение с този в Москва.

„ Причината е елементарна. Маргарита Симонян, която управлява и двете държавни медийни корпорации от Москва, разпореди ръководството на кремълските медии в Сърбия на семейство Трговчевич (майката е основен редактор на " Спутник ", дъщерята е основен редактор на RT). Що се отнася до хората, живеещи най-вече в Сърбия, те са осведомени най-вече за Вучич, а не за Путин, макар че последният официално им заплаща “, означи Джокич.

Той добави, че няма разлики сред медиите на Кремъл в Сърбия и държавните или проправителствени медии в Сърбия във връзка с режима на Вучич.

„ За всички тях Вучич би трябвало да остане вечно неоспорим държател “, акцентира Джокич.

Според него настоящето положение на сръбското общество е такова, че всяка информация от Русия се възприема безрезервно и позитивно, до момента в който всяка информация от Запада се приема сериозно и отрицателно.

„ Така мисли изборната база на СПП, СРП и националистическите партии, които не престават да са безусловно болшинство от електората. Освен това характерното въздействие на съветските или кремълските медии не е високо, просто тъй като медиите, близки до режима, изключително таблоидите, предават идентични антизападни пропагандни разкази. С други думи, кремълските медии не могат да пробият на сръбската сцена, доминирана от другарски настроени медии “, сподели в умозаключение Александър Джокич.

Въпросът какъв брой пари получават медиите и гражданското общество от интернационалните донори постоянно се трансформира в тематика за някои медии, изключително преди избори. Често изданията, близки до ръководещите, разгласяват описи, показващи кой какъв брой пари получава от Европейския съюз или неговите страни членки, рекламирайки го като значимо разобличаване и излагация, макар че тези данни от самото начало са били обществено налични.

Това, което тези публикации, в това число тази, ориентирана против " Гражданска самодейност ", пропущат да признаят, е, че най-големият бенефициент на непознати средства е страната Сърбия и нейните институции.

През последните 18 години данъкоплатците от страните-членки на Европейски Съюз са дарили над 3,6 милиарда безплатни средства в разнообразни области. Благодарение на средствата от Инструмента за предприсъединителна помощ на Европейски Съюз страната Сърбия и нейните институции получават почти 200 милиона евро годишно, което прави Сърбия най-големият адресат на европейски средства в района. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР